Седма генерација Гимназије Соколац прославила 50 година матуре

13.06.2021. 17:28
0
ИЗВОР: СРНА

Седма генерација Гимназије Соколац прославила је јубиларних 50 година матуре, евоцирајући успомене из најљепших дана, присјећајући се школских љубави и другова који нису са њима.

Миланко Радић за кога другови кажу да је био “алфа и омега знања” стигао је из Новог Сада са идејом да уз помоћ пријатеља прикупи материјал за књигу-споменар у коме ће се наћи прича о сваком поједницу из те генерације.

Много пута је у протеклих 50 година, како каже, призивао гимназијске дане у сјећању, а та некадашња гимназија више не постоји и за данашње генерације нема значај које је имала за њих.

- Онда се гимназија уписивала да се у њој све научи, о природи, друштву, науци и култури и једино јој је недостајала духовност, што се и није учило- појаснио је Радић.

Он је увјерен да из таквих образовних програма за разлику од западњачких усмјерених студија извире неупоредива предност “наших стручњака, тако да данас нема ниједан електротехнички факултет у САД и Канади на коме нема професора Срба”.

Према његовим ријечима, од 36 гимназијалаца ове генерације 33 има високо или више школе, а један од њих је и он који је завршио Електротехнчки факултет у Сарајеву.

Дана Драгуљић, рођена Шућур, дошла је из Америке да види драга лица из своје младости, а понос што припада једној успјешној генерацији исказао је и Драган Подинић.

Професор српскохрватског језика Будо Симоновић, новинар и публициста, дошао је из Подгорице да подијели радост дружења седме генерације, као један од разредних старјешина.

Он се присјетио како је те 1969, са непуне 24 године, први пут ушао са дневником да држи час и није ни сањао, каже, да ће данас бити гост на њиховој прослави 50 година матуре.

- Ово један од лијепих дана у мом животу јер сам дошао у Соколац гдје сам провео четири најљепше године. Данас сам се сјећањем вратио у то вријеме и рад у Гимназији која је, како неко рече, била мали универзитет-  рекао је Симоновић.

Лука Којовић дошао је из Нове Вароши да би се придружио слављеницима у Сокоцу ганут пажњом генерације којој је предавао хемију од 1969. до 1971. године.

Након часа прозивке у једној од учионица бивше Гимназије, прослава 50 година матуре јуче је настављена у једном од угоститељских објеката.

 

Коментари 0
Најчитаније
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    8h 27m
    2
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    9h 40m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    10h 20m
    0
  • Тресло се тло: Земљотрес код Кнежева
    8h 16m
    0
  • Прекид у водоснабдијевању у насељу Добриња I
    2h 43m
    0