Сензор значи живот за дјецу обољелу од дијабетеса типа један (ФОТО)

09.07.2023. 16:44
0
ИЗВОР: katera.news

Чланови Удружења "Побиједимо дијабетес" из Источног Сарајева окупили су се данас на Тргу Србија како би указали на проблеме са којима се суочавају обољели од дијабетеса типа један.

Предсједник овог удружења и мајка дјевојчице обољеле од дијабетеса типа један Данијела Панџић рекла је да је циљ данашње акције да се покаже свакодневна борба ове дјеце, која су суштински здрава.

- Њима недостаје хормон због којег морају да воде рачуна о исхрани и мјере ниво шећера у крви 24 сата. Нажалост, још увијек не постоји лијек за дијабетес типа један, али је процес контроле подигнут на виши ниво - рекла је Панџићева.

Према њеним ријечима, системска подршка здравства у континуираном праћењу развоја и лијечења ове болести недостаје, а за особе које су обољеле од дијабетеса типа један сензор за праћење нивоа шећера значи живот.

Како истиче, сензори су неопходни јер поправљају квалитет живота обољелих од дијабетеса типа један, безболни су и континуирано мјере ниво шећера у крви.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Дијана Јеремић, секретар Удружење "Побиједимо дијабетес" и мајка дјетета обољелог од дијабетеса типа један, рекла је да ово удружење покрива цијелу Сарајевско-романијску регију и да тренутно у регистру има тридесет троје обољеле дјеце.

Јеремићева је рекла да је циљ ове акције да дјеца покажу грађанима на који начин свакодневно мјере шећер те да јавно кажу да су им сензори неопходни.

Како је истакла, сензори су неопходни јер поправљају квалитет живота обољелих од дијабетеса типа један, безболни су и континуирано мјере ниво шећера у крви, док је са тракицама потребно стално "боцкање" да би се сазнало колики је ниво шећера обољеле особе.

- Обољели мјере шећер ујутру, прије сваког оброка и два сата након оброка, а по потреби и осјећају и чешће. Сензори су неопходни јер поправљају квалитет живота обољелих од дијабетеса типа један – навела је Дијана.

Како је истакла, особама које су обољеле од дијабетеса типа један сензор за праћење нивоа шећера значи живот.

- У Републици Српској право на сензоре имаће дјеца до осамнаест година живота, а дијабетес типа један не пролази са пунољетством – додала је Дијана.

Глигор Јеремић и Жана Панџић, дјеца обољела од дијабетеса типа један, навели су да дијабетес типа један није болест, него само другачији начин живота.

У склопу данашње акције грађани су могли бесплатно измјерити ниво глукозе у крви.

Коментари 0
Повезане вијести
Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО) Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    21h 50m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    18h 22m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    21h 6m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    16h 44m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    13h 16m
    0