Senzor znači život za djecu oboljelu od dijabetesa tipa jedan (FOTO)

09.07.2023. 16:44
0
IZVOR: katera.news

Članovi Udruženja "Pobijedimo dijabetes" iz Istočnog Sarajeva okupili su se danas na Trgu Srbija kako bi ukazali na probleme sa kojima se suočavaju oboljeli od dijabetesa tipa jedan.

Predsjednik ovog udruženja i majka djevojčice oboljele od dijabetesa tipa jedan Danijela Pandžić rekla je da je cilj današnje akcije da se pokaže svakodnevna borba ove djece, koja su suštinski zdrava.

- Njima nedostaje hormon zbog kojeg moraju da vode računa o ishrani i mjere nivo šećera u krvi 24 sata. Nažalost, još uvijek ne postoji lijek za dijabetes tipa jedan, ali je proces kontrole podignut na viši nivo - rekla je Pandžićeva.

Prema njenim riječima, sistemska podrška zdravstva u kontinuiranom praćenju razvoja i liječenja ove bolesti nedostaje, a za osobe koje su oboljele od dijabetesa tipa jedan senzor za praćenje nivoa šećera znači život.

Kako ističe, senzori su neophodni jer popravljaju kvalitet života oboljelih od dijabetesa tipa jedan, bezbolni su i kontinuirano mjere nivo šećera u krvi.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Dijana Jeremić, sekretar Udruženje "Pobijedimo dijabetes" i majka djeteta oboljelog od dijabetesa tipa jedan, rekla je da ovo udruženje pokriva cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju i da trenutno u registru ima trideset troje oboljele djece.

Jeremićeva je rekla da je cilj ove akcije da djeca pokažu građanima na koji način svakodnevno mjere šećer te da javno kažu da su im senzori neophodni.

Kako je istakla, senzori su neophodni jer popravljaju kvalitet života oboljelih od dijabetesa tipa jedan, bezbolni su i kontinuirano mjere nivo šećera u krvi, dok je sa trakicama potrebno stalno "bockanje" da bi se saznalo koliki je nivo šećera oboljele osobe.

- Oboljeli mjere šećer ujutru, prije svakog obroka i dva sata nakon obroka, a po potrebi i osjećaju i češće. Senzori su neophodni jer popravljaju kvalitet života oboljelih od dijabetesa tipa jedan – navela je Dijana.

Kako je istakla, osobama koje su oboljele od dijabetesa tipa jedan senzor za praćenje nivoa šećera znači život.

- U Republici Srpskoj pravo na senzore imaće djeca do osamnaest godina života, a dijabetes tipa jedan ne prolazi sa punoljetstvom – dodala je Dijana.

Gligor Jeremić i Žana Pandžić, djeca oboljela od dijabetesa tipa jedan, naveli su da dijabetes tipa jedan nije bolest, nego samo drugačiji način života.

U sklopu današnje akcije građani su mogli besplatno izmjeriti nivo glukoze u krvi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade Sutra obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade
Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu
Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    9h 17m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    19h 35m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    19h 41m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    19h 39m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    18h 30m
    0