Шеранић: Епидемиолошка слика неповољна, број заражених забрињавајући

22.06.2020. 18:22
0
ИЗВОР: ATV

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да је епидемиолошка слика неповољна и да смо у посљедњих седам дана имали прилику да видимо благи раст, а сада и изразити раст лица која су заражена.

- Оно што сходно овом броју знамо, знамо одакле су ова лица. То су контакти позитивних лица, њих има неколицина, лица која су се са симптомима јавила у здравствене установе - поручио је Шеранић и додао да је епидемиолошки то добра информација, али је број заражених забрињавајући, и то у великом броју општина у Републици Српској

Кроз анализу са Институтом смо видјело се да се углавном ради о преносу у кругу породице или на радном мјесту.

- Прије свега, оне мјере које сад неки други уводе, ми нисмо те мјере ни мијењали свакако, а то подразумијева обавезно ношење маски прије свега у затвореном јавном простору, с друге стране ви знате да је радно вријеме ограничено на 23 часа, и да је то мјера која би свакако требала да се спроводи, али имамо информације са терена да се та мјера у потпуности не спроводи у Републици Српској. Свакако да тај вид окупљања представља један од ризичних начина, да тако кажем, што се тиче преноса самог вируса - рекао је Шеранић за АТВ.

Постоји и низ мјера које су и даље на снази, од дезинфекције руку до самог понашања људи у одређеним објектима, а забране посјета старачким домовима и здравственим установама и даље важе, подсјетио је Шеранић.

Локалне заједнице ће имати могућност да кроз локалне кризне штабове доносе и рестриктивније мјере од оних на нивоу Републике.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    21h 21m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    22h 32m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    23h 58m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    4h 12m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    7h 11m
    3