Шеранић: Надамо се вакцини и лијеку до идућег љета

17.07.2020. 09:12
0
ИЗВОР: Srna

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да би вакцина и лијек против вируса корона могли бити доступни идуће године, што би олакшало ситуацију што се тиче угрожених група и у лијечењу, те додао да ће тек онда бити могуће знатније попуштање мјера које су на снази.

-Тада ћемо имати јаснију ситуацију и ово ће све бити иза нас. Сад је ствар како да организујемо систем, али и наше животе- рекао је Шеранић за "Независне новине".

Он је навео да тренутна ситуација није повољна с обзиром на то да је евидентан раст броја новозаражених лица.

-Посљедично томе, имамо и раст броја лица који се јављају у болнице. Што се тиче мјера, у овом тренутку спроводимо мјере према заједници и према појединцу, и то су мјере које у оквиру ванредне ситуације које имамо нисмо ни укидали. Сад је само до начина како се оне спроводе. Дошло нам је љето, а љето само по себи тражи и купање и забаве и излете и окупљања- указао је Шеранић.

Он је рекао да нема релевантних научних и стручних показатеља да ће усљед топлог времена вирус спласнути и да је то наглашавао.

-Очигледно је да вирус нема сезоналност као што је има, рецимо, вирус грипа, и зато смо давали те опрезне изјаве- додао је Шеранић.

Он је рекао да сви о вирусу корона у пракси уче у ходу и да је важно да надлежни из јавних институција преносе оне информације које долазе од Свјетске здравствене организације и Европског центра за контролу болест.

-Очекујем да ћемо сљедеће године у ово доба вјероватно имати вакцину којом ћемо олакшати ситуацију у смислу угрожених група које ћемо вакцинисати. Такође, очекујем да ћемо имати лијек којим ћемо моћи помоћи онима који су обољели- нагласио је Шеранић.

Он је навео да у свијету постоје терапије, али да студије још нису потпуно јасне, додајући да је лијек ремдесивир показао велику успјешност што се тиче лијечења у Америци јер су они радили студије.

-Имамо и један лијек који долази из Јапана и у оквиру клиничке студије учествује наш клинички центар. Када прођу све фазе клиничких студија, сигурно ћемо имати и лијек. А кад то добијемо, онда можете да дјелујете директно на вирус, а онда можете да попуштате мјере. Све док не буде тако, морамо да дјелујемо према појединцу и заједници- указао је Шеранић.

Он је рекао да се још не може рећи да људи који су прележали болест имају трајан имунитет и да још нема имунолошке потврде какву врсту имунитета оставља овај вирус.

Шеранић је потврдио да се раде нека испитивања с људима који су већ прележали ковид-19.

-Имао сам прилике да разговарам с колегама сКлиничког центра који су били заражени. Већ се на том ради и све те ствари пратимо, а радиће се и студије. Међутим, опет ће требати урадити више појединачних студија да бисмо имали једну групну студију која ће нам рећи шта се тачно дешава- додао је Шеранић.

Одговарајући на питање када се може очекивати шире тестирање популације на антитијела, Шеранић је рекао да је имао састанак са представницима СЗО, која би суфинансирала у одређеном аспекту та истраживања, која би овдје радила два медицинска дакултета и Институт за јавно здравство.

-Након тога бисмо то свакако представили јавности. Планирано је да таква врста истраживања буде у септембру у Републици Српској, што би нам било добро као податак пред сезону респираторних вируса како бисмо стекли слику шта у популацији имамо с прокуженим становништвом- истакао је Шеранић.

Одговарајући на питање да је било примјера смјењивања и кажњавања одређених здравствених радника, а да су и раније биле најављиване неке комисије и каква је ту ситуација, Шеранић је нагласио да сви јасно знају какве су упуте кад је ријеч о понашању.

Он је указао да је врло важно да у болницама постоје комисије за спречавање интерхоспиталних инфекција, али да је исто тако важно да директори болница с начелницима договарају начине превенције ширења вируса.

-Наравно да је здравствени радник лице које се може заразити и мимо болнице. Ствар је како се понашају ти радници унутар установе и како радимо с лицима која су с њима у контакту. Сваки пут кад се деси нешто, ми ћемо повлачити питање одговорности. Одговорност постоји и ја сам на функцији која је одговорна и свакако се и моја одговорност увијек може повући- додао је Шеранић.

Коментари 0
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    11h 35m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    11h 49m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    14h 6m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    11h 41m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    3h 56m
    0