Шеранић: За сада није у плану затварање школа

21.10.2020. 19:16
2
ИЗВОР: ATV

У Републици Српској у овом тренутку неће бити затваране школе и остале образовне установе, јер нису мјесто преноса вируса корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и поручио да је здравствени систем Српске стабилан.

-Школе настављају да раде у ритму у којем су до сада радиле. Пратимо ситуацију и, ако се и појави вирус у одређеној школи предузимаћемо мјере конкретно за ту школу, а ако се COVID-19 појави у више школа онда ћемо размишљати о другачијем моделу наставе -  рекао је Шеранић за Радио Републике Српске.

Иако школе нису били мјеста преноса вируса, каже Шеранић, надлежне институције прате ситуацију у образовним установама и нема мјеста паници када је најмлађа популација становништва у питању.

Он указује да је пандемија вируса корона, можда, успорила одређене пројекте у здравству, али да их није зауставила - од реконструкције болнице у Градишци, изградње болнице у Добоју, али и наставка реконструкције и изградње модерног клиничког центра.

-Без обзира на све, здравствени систем у Српској је стабилан. Данас у Републици Српској сви имају здравствено осигурање. Пружиће вам се здравствена заштита. Опремили смо здравствени систем и спремни смо за пандемију. До нас је само да будемо солидарнији и да помогнемо једни другима - нагласио је Шеранић.

Када је ријеч о новим мјерама Републичког кризног штаба, Шеранић је рекао да оне нису донесене како би се некоме наштетило, већ да би се сачувало здравЉе појединца, а самим тим и цијелог друштва.

-Процијенили смо да циљано реагујемо на оно што нам се дешава и што преноси вирус. То су управо окупЉања на свадбама, рођенданима и различите врста прослава. Вријеме није за то. Вријеме је да се окупимо у кругу породице и да чувамо себе и своје најближи - рекао је Шеранић.

Он је додао да је кључно да школе и пословни субјекти нису били мјесто преноса вируса.

Шеранић истакао је и значај дводневног састанка епидемиолога који се одржава у Теслићу, а који је организован заједно са Свјетском здравственом организацијом, нагласивши да су досадашња искуства и домаћих, али и свјетских стручњака који учествују, кључна како би се посљедице COVIDA-19 свеле на минимум. 

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Pametan čovjek 22.10.2020. 10:01
    Ja mislim da trebamo slušati ovog Miloša. Pametan neki čovjek. Krizni štab plače za njim
  • Generic placeholder image
    Miloš 21.10.2020. 21:19
    Ti si tako mi Boga na nekim drogama,kakvo zatvaranje škola,pa i prije su djeca bila prehladjena,nisu se nikad testirala na ove gluposti. Koliko je prošle zime bilo samo upala pluća na Palama i bolesnih,al vi culi od,kineza za koronu i eto ga.
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Приведене 233 особе због диловања дроге у школама Приведене 233 особе због диловања дроге у школама
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    18h 40m
    0
  • Крађа у Палама
    16h 58m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    13h 25m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    16h 13m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    9h 34m
    0