Серију о пуковнику Вранићу забранила Карла дел Понте (ФОТО)

22.01.2021. 09:05
2
ИЗВОР: balkanspress.com

Серија “Мој рођак са села” већим дијелом је снимана по истинитом догађају...

НАТО бомбардовање Југославије, које је почело 24. марта 1999. године, могло је да се догоди шест мјесеци раније да планове агресије није осујетио генерал Јован Милановић.

Њему је у томе помогао француски мајор Пјер-Анри Бинел, такође обавјештајац, који је набавио нацрте са свим циљевима које је НАТО планирао да гађа.

Француске власти су против њега покренуле поступак за издају. У својој одбрани саопштио је да се уопште не каје, да мрзи САД-е и да се бори за обнову српско-француског савезништва. Осуђен је на пет година затвора.

Генерал Јован Милановић завршио је војну академију и највише војне школе у Београду. Радио је у Управи за ратно планирање Генералштаба до 1985. године.

Слика

Фото: printscreen/youtube

Радио је, такође, као шеф кабинета начелника Генералштаба. Од 1995. до 1998. године био је на мјесту министра савјетника у мисији СРЈ при ЕУ. У октобру 1998. откривено је да је војни обавјештајац и лишен је слободе. У притвору је провео 49 дана.

По повратку у земљу ради као замјеник шефа војне обавјештајне службе.

Иначе, у серији “Мој рођак са села” лик пуковника Вранића кога тумачи Војин Ћетковић конципиран је на основу Милановићевог профила.

Генерал је својевремено рекао: “Жао ми је што је серија прекинута само зато што тадашњем државном врху и Карли дел Понте није одговарало да прикажу српског официра који брани своју земљу.”

И поред много информација, био је потребан кључни доказ и генерал Милановић је као оперативац кренуо у потрагу.

- Паралелни покушаји су били да дођем до кључног, изворног плана на папиру. Да не говорим код кога сам све био, у питању је велики број људи. Сви су ми усмено давали податке, али нико се није усудио да ми да у писаној форми. Тако сам позвао и француског официра Пјер Анри Бинела и замолио га да дође на ручак и тако је започело дефинисање свих детаља касније са агресијом - присјећа се Милановић.

Двадесет двије године касније, генерал у пензији Јован Милановић је поносан на своја дјела. Поносан је, али и размишља о детаљима свог службовања у Бриселу и посебно о судбини Пјер Анри Бинела.

- Он је показао велику храброст. Ја нисам био сигуран да ли је свестан жртве коју чини. Носим њега и његову породицу на души. Зато што је учинио једно дело које, не знам ко би други и да ли би се ја усудио. Можда да, можда не. Имам дилему која ме прати и дан данас. Ви сте чули за Вијетнамски синдром. Амерички официри који су и данас живи се лече од тога. Мене је тај синдром захватио пре неколико година, не у смислу да ме страх од нечега, већ једна подсвест о којој ја пре тога нисам био свестан. Мени је само било битно да сам те ноћи урадио то и после ми остало није било важно - каже Милановић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Karamela 22.01.2021. 13:01
    Treba njoj jedan Dragče😁😁😁
  • Generic placeholder image
    Dragoljub Mihajlovic 22.01.2021. 10:25
    Plan je postojao unaprijed, a zasto sad Srbija ne trazi odstetu od EU kao sto Bakir trazi od Srbije??? Nije lud Mladic sto je vezivao pilote na krovove zgrada od znacaja! I 1992 je bila plan, bez sumnje!
Повезане вијести
Дел Понте жели Путина у затвору Дел Понте жели Путина у затвору
Сутра почиње емитовање нове серије "Сложна браћа" Сутра почиње емитовање нове серије "Сложна браћа"
Јужни ветар 2 испраћен овацијама у Пули Јужни ветар 2 испраћен овацијама у Пули
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 13m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 18m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 27m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 6m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 34m
    0