Серолошка испитивања у Републици Српској од 1. новембра

21.10.2020. 09:15
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Студија о серолошким испитивањима на територији РС почиње 1. новембра, потврдио је за "Независне" Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи.

- Планирано је да узимање узорака крви, анкетирање грађана и анализирање почну 1. новембра - рекао је Бокоњић.

Национална студија серопреваленције ковид-19 инфекције у популацији РС, која је значајна јер ће дати увид у присуство антитијела на вирус корона грађана РС, требало би да се спроведе у двије фазе.

Бокоњић је додао да ће ове седмице бити одржана онлине конференција медицинских факултета у Фочи и Бањалуци, као и Института за јавно здравство РС, који заједно спроводе ову студију.

- Антитијела неопходна за ово испитивање су стигла у БиХ. Апарат који ће се користити у току студије је већ стигао у Бањалуку, а ових дана стиже и код нас у Фочу - казао је Бокоњић.

Додао је да ће се прва фаза овог испитивања спровести на 1.700 узорака.

- Након тога ћемо видјети какве ћемо резултате добити и каква ће бити ситуација у вези с вирусом корона током зиме. Након фактора корекције одредићемо колики ће узорак да буде узет у другој фази студије - објаснио је Бокоњић.

Навео је да ће ова два медицинска факултета, у договору с Институтом за јавно здравство РС и Министарством здравља и социјалне заштите РС, планирати другу фазу тестирања, која ће вјероватно бити спроведена крајем ове или почетком наредне године.

"Јако смо нестрпљиви, једва чекамо да почне студија да бисмо одредили колико смо близу колективног имунитета на ковид-19", нагласио је Бокоњић.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци, за "Независне" је рекао да ће ускоро од Свјетске здравствене организације (СЗО) стићи први контингент тестова неопходних за ово серолошко испитивање.

- Од СЗО би у првом контигенту требало да добијемо око 3.000 тестова, а навели су да ће нам на располагању, у другој фази студије, бити додатних 3.000 тестова - рекао је Шкрбић.

Додао је да ће на почетку студије прво Институт за јавно здравство РС радити анкетирање чланова домаћинстава који ће методом насумичног одабира учествовати у овој студији.

- Након тога услиједиће одлазак на терен, гдје ће се од особа које буду дио студије узимати узорци крви, који ће након тога бити достављени на медицинске факултете у Бањалуци и Фочи - казао је Шкрбић.

Додао је да ће узорци узети источно и јужно од Бијељине бити анализирани у Медицинском факултету у Фочи, а они узети западно од Бијељине у Медицинском факултету у Бањалуци.

Истакао је да су пристали да резултате добијене овом студијом подијеле са СЗО.

- Колико знам, једино је Србија почела да ради сличну студију, а друге земље из окружења не. Подаци добијени овом студијом биће доступни не само за нашу јавност, већ ћемо их подијелити и са колегама из СЗО јер нам је циљ да се нађемо на мапи с осталим земљама из региона и свијета - закључио је Шкрбић.

Коментари 0
Повезане вијести
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Када радник има право на скраћено радно вријеме? Када радник има право на скраћено радно вријеме?
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    20h 36m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    20h 41m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    21h 33m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    21h 47m
    0
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    14h 44m
    4