Шест биљака које одбијају комарце

26.06.2023. 19:40
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Уколико не желите да користите хемију против комараца, ових шест биљака су природне алтернативе.

1. Лаванда

Љубичасти цвјетови ове биљке од средине јуна па све до краја августа испуштају јак мирис. Иако многи људи сматрају да је он изузетно опуштајућ, а истина је да га инсекти избјегавају.

Поред тога што ће ова биљка украсити сваки ћошак вашег дворишта или терасе и допринијети медитеранском шарму, можете је искористити и тако што ћете осушити њене цвjетове и ставити их у платнене кесице које можете окачити у ормар или ставите у спаваћу собу поред узглавља како вас комарци не би узнемиравали док спавате.

2. Рузмарин

Да ли сте знали да је према старогрчкој митологији рузмарин настао од пjене из које је Афродина рођена? Иако је ово плод имагинације, указује на његово пориjекло и чињеницу да је ова биљка саставни дио медитеранске мимакије.

Кад је његова практична употреба у питању, прва асоцијација је употреба у кухињи, као зачин јелима. Управо та арома је непријатна комарцима, који је радије избјегавају.

3. Лимунска трава

Још један популаран додатак јелима, овог пута цитрусних нота, представља ноћну мору за комарце. У питању је биљка из породице трава, која обилује есенцијалним уљима, корисним хемикалијама, минералима и витаминима.

Ова трава расте високо и уколико јој пружите потребне услове бујаће у вашој саксији и заузврат испуштати мирис који одбија досадне комарце.

4. Мачја трава и мента

Ове сродоне биљке садрже једињење по имену непеталактон, које одбија досадне комарце. Стога искористите ову предност природе и окружите се овим  биљкама.

5. Невен

Поред тога што је позната по својим љековитим својствима, у питању је захвална биљка која не захтијева пуно пажње. Невен се често сади око повртњака како би се спријечиле штете узроковане дјеловањем различитих штеточина.

6. Босиљак

Још једна биљка која је најпознатија као зачин. Ипак, поједине студије сугеришу да су етерична уља из босиљка токсична за ларве комараца, па ето ефикасног начина да ове крвопије спријечите да се размножавају.

Коментари 0
Повезане вијести
Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО) Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО)
Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине
Величанствене љубичице и током зиме Величанствене љубичице и током зиме
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    22h 47m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    23h 58m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    5h 38m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    8h 37m
    3
  • Навршило се 106 година од смрти Гаврила Принципа
    11h 13m
    0