Шест највише "гугланих" митова о здрављу

15.02.2023. 19:55
0
ИЗВОР: glassrpske.com

"Гугл" претраге су постале мјесто број један за проверу информација. И док једни "гуглају" своје симптоме како би сазнали од које болести болују, умјесто да закажу преглед код љекара, други проналазе чињенице у које безусловно вјерују.

Митови који се тичу исхране, али и свакодневног живота често су претраживане теме. Чини се да што више људи дијели исто мишљење, и то на популарним форумима, нема потребе да се било шта од тога доводи у питање, преноси Телеграф.

У наставку текста објашњено је зашто је ових шест највише "гугланих" митова неистина.

Жуманце је лоше по вас

Деценијама су јаја сматрана не баш најздравијом опцијом због високог садржаја холестерола, што студије повезују са повећаним ризиком од срчаних обољења. Омлети од бијеланаца, мафини и друга јела без жуманца су била прилично заступљена код оних који се брину о здрављу.

Али да ли су жуманца заиста тако лоша? Према vaping.com, "Гугл" је забиљежио пораст од 673 одсто у претрагама за одговор о штетности жуманца током 2022.

Док једно велико жуманце садржи око 185 милиграма холестерола - више од половине дневне количине холестерола од 300 милиграма које препоручују британске смјернице за исхрану - оно има мало засићених масти.

Такође је пуно протеина, есенцијалних масних киселина, антиоксиданата, витамина и минерала.

Према Британској фондацији за срце, истраживања показују да за већину здравих људи холестерол у храни има много мањи утицај на нивое холестерола крви, посебно у поређењу са путером и намирницама богатим засићеним мастима. Умјерена конзумација до једног цијелог јајета дневно не повећава ризик од срчаних болести код здравих особа и може бити дио здраве исхране, препоручује организација.

Међутим, онима са породичном хиперхолестеролемијом, која погађа отприлике од 1 од 500 људи, савјетује се да ограниче унос холестерола у исхрани на највише три или четири јајета недјељно.

Антиперспиранти изазивају рак

Да ли антиперспиранти заиста изазивају рак? Према анализи, ово питање је довело до повећања "Гугл" претрага за 647 одсто у 2022. години.

Али одговор је чврсто не. Док су се неки питали да ли алуминијум у неким дезодорансима и спрејевима може повећати ризик од рака, "нема добрих доказа који би то сугерисали", према Cancer Research UK.

НХС препоручује људима да не користе дезодорансе у спреју на дан прегледа дојке јер то може утицати на мамограф и резултате скрининга. Умjесто њих треба користити "roll-on" дезодорансе, кажу у здравственој служби.

Полно преносиве инфекције и даска за wc-шољу

Колико год ова тврдња била забрињавајућа, у ствари, невjероватно је ријетко добити полно преносиву инфекцију jседећи на дасци тоалета. Свјетска здравствена организација процијењује да се дневно добије више од милион полно преносивих инфекција, а упит је забиљежио пораст од 525 одсто у "Гугл" претрагама.

Али пошто бактеријске ППИ могу да живе на површинама само веома кратко вријеме, а вирусни узрочници такође не могу дуго да опстану ван људског тијела, они би умрли прије него што би било могуће да се шире на тврдим површинама.

Иако су шансе да добијете полно преносиву болест или инфекцију као што је хламидија преко тоалетне даске невјероватно мале, постоје и друге које можете покупити у купатилу. Норовирус се може ширити преко фекалне материје, док се клице као што је ешерихија коли могу наћи у фекалној материји.

Маслац помаже код опекотина

Употреба маслаца за лијечење опекотина је стари народни лијек који постоји вијековима, али је "Гугл" прошле године забиљежио пораст од 347 одсто у претрагама овог упита. Иако је истина да ће покривање опекотине хладном супстанцом помоћи у ублажавању бола, олакшање неће трајати.

Маслац би заправо могао да погорша ситуацију. Затварање ваздуха коришћењем масти као што је маслац, могло би да задржи топлоту и да кожа настави да гори. Млијечни производ је пун бактерија, па стављањем на опечену кожу ризикујете и да изазовете инфекцију.

Умјесто тога, НХС препоручује да уклоните сву одјећу или накит који се налази у близини опеченог подручја коже - али не и оно што се залијепило за кожу - и охладите опекотину хладном или млаком текућом водом од 20 до 30 минута.

Али ниво његе потребан за опекотине зависи од тога колико је велико оштећење ткива. Озбиљније опекотине захтијевају стручну медицинску помоћ.

Шаргарепа вам помаже да видите у мраку

Свакодневно једење шаргарепе може побољшати ваш вид, па чак и помоћи да видите у мраку, неки дуго вјерују.

Али могу ли вам оне заправо помоћи да видите у мраку? Кратак одговор је не.

У Другом свјетском рату, енглески војници су користили новоразвијену радарску технологију за откривање и обарање њемачких авиона.

Не желећи да открије њихову тајну, британско Министарство ваздухопловства почело је да износи лажне информације да би шаргарепа помогла човјеку да види у мраку, а да им исхрана пуњена шаргарепом  даје тактичку предност.

Док је низ студија показао да поврће богато витамином А може бити добро за здравље очију због високе дозе антиоксиданата, тврдња да вам може помоћи да видите у мраку није истинита.

"Пуцање" зглобова доводи до артритиса

"Пуцање" зглобова може да иритира људе око вас, али неће повећати ризик од артритиса.

Иако је ово питање прошле године порасло за 180 посто у "Гугл" претрагама, недавне студије нису повезале пуцање зглобова као узрок развоја артритиса.

Истина је да људи који већ имају артритис понекад открију да им зглобови пуцају јер је хрскавица на површини зглобова оштећена. Међутим, вјероватније је да је то посљедица, а не узрок.

Неки од најчешћих фактора ризика за развој артритиса су старост, генетика, физичка неактивност, пушење и ваше занимање, пише "Daily Mail".

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 58m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 55m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 9m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 17m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 31m
    3