Сезона амброзије достиже врхунац

24.08.2023. 12:10
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Ко пати од алергија на амброзију, наредних дана ће се намучити, јер цвјетање те биљке достиже врхунац. Како да ублажите алергију, да ли је то могуће без лијекова као што то многи покушавају, а не знају да може да буде опасно ако се не консултују са љекаром, објаснила је професорка др Санвила Рашковић, алерголог.

– Постоје три врсте лијечења алергологије. Једна је избјегавање. Да бисмо избјегавали, морамо да знамо на шта смо осјетљиви, односно да се тестирамо код алерголога. Друга врста су лијекови. Морам да кажем да имамо широку палету лијекова против алергија. Ко год да има јасну алергијску кијавицу, добија комбинацију од свог љекара. Трећа могућност је специфична имунотерапија, односно, покушавамо да пацијенте учинимо толерантним на аларген на који су осјетљиви попут амброзије или кућне прашине – рекла је др Рашковић и открила која је најбоља метода лијечења:

– У сезони треба узети медикацију по савјету љекара. Имунотерапија је метода која дјелује одложено, али је врло ефикасна, комфорна за пацијенте, јер се сада уноси у виду капи, нема потребе за инјекцијама. Спроводи се три до пет година и пракса је показала да је заиста дјелотворна – истакла је она.

Да ли лијекове треба узимати раније?

– Сезона амброзије креће почетком августа, сада достиже врхунац. Требало би 10 до 15 дана раније да се крене са лијеком, антихистамиником, једна таблета дневно. Иначе, морам да кажем да су антихистаминици најбјезбједнији лијекови. Врло су комфорни, не сметају плућима, срцу, бубрезима, јетри. Апсолутно су безопасни и пацијенти не треба да се устежу јер често кажу ‘Ја трпим, па узмем кад морам’. То су лијекови који су врло доступни и ефикасни – објаснила је она.

– Онај ко има алергијску кијавицу, временом може да добије алергијску астму. Ту је имунотерапија јако дјелотворна, јер она на неки начин спрјечава или бар одлаже почетак астме. Амброзија није једини аларген тренутно. Дијапазон полена и биљака које могу да изазову алергију је јако велики – нагласила је.

Да ли алергија може да се излијечи и да ли исхрана помаже?

– Савјет је избјегавање, али није могуће потпуно избјегавати. Ипак, смо свјесни која биљка је у ком периоду године, треба да избјегавамо шетње у природи. Узимање лијекова је обавезно. Обавезно избјегавати све биљне лијекове, мјешавине чајева. Баш ако су на биљној бази могу да засметају људима који су алергични. Тај дио није ефикасан. Исхрана треба да буде што више природна, без адитива, да се не уводе драстичне дијете. Треба да се уведе суплементација, рецимо витамин Д је јако добар, као и цинк и витамин Ц. Пацијенте са алергијском кијавицом савјетујемо да прскају нос морском водом – савјетовала је докторица.

Како изгледају симптоми?

– Симптоми су сљедећи: особа почиње да кише у серији, сврби га нос, цури му секреција из носа, запушава се нос, сврбе га очи, непца – објаснила је проф. др Санвила Рашковић, преноси Мондо.

Коментари 0
Повезане вијести
Симптоми алергије на хладноћу Симптоми алергије на хладноћу
Интензивне контроле уништавања амброзије од јула до краја септембра Интензивне контроле уништавања амброзије од јула до краја септембра
Прољеће донијело проблеме хроничним болесницима Прољеће донијело проблеме хроничним болесницима
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    7h 53m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    7h 35m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    22h 10m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    8h 29m
    1
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    5h 24m
    0