Сезона варичела код дјеце почела

16.12.2021. 18:05
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Основци и малишани у вртићу посљедњих дана све више изостају из школа и обданишта због појаве варичела, у народу познатијих као овчје богиње.

Педијатри упозоравају да је почела сезона ове вирусне инфекције која се јако брзо шири и истичу да многи родитељи избјегавају да вакцинишу дјецу против ових богиња, али и морбила (за мале богиње је обавезна вакцинација), те да због тога пријети епидемија.

Уколико дијете или старија особа има веома слаб имунитет или неку придружену болест, овчје богиње могу да доведу до упале плућа и мозга, кажу стручњаци.

Педијатар др Саша Милићевић рекао је да су варичеле зимска инфекција и да већ сада има доста заражене дејце из вртића и основних школа.

– У овом периоду дјеца највише бораве у затвореном простору и имају највише контакта, па се ова вирусна инфекција лако шири. Довољно је да једно дијете из вртића добије богиње, онда може и цијела група. То је вирусна инфекција која има висок степен заразности. Шири се капљичним путем док говоримо, кишемо или кашљемо – објаснио је др Милићевић.

Могуће посљедице

– Варичеле у највећем броју случаја не дају компликације, али може да дође до упале плућа или, још рјеђе, упале мозга код дјеце која имају веома слаб имунитет или још неку придружену болест. Овчје богиње, поред осипа на кожи, прати и температура.

Он наводи да осип на кожи прво крене од трупа, а изгледају као бубуљице.

– У другој фази се на сваком врху тих “бубуљица” појави гнојница, а онда се јави краста, која касније отпада. Битно је да их дјеца не дирају јер може да се деси да остане ожиљак и да се чешањем скине краста, те да дође и до додатних бактеријских инфекција.

Према његовим ријечима, уколико се појави повишена тјелесна температура у фази отпадања краста, савјетује се преглед љекара.

– То би могао да буде знак да је дошло до компликација у периоду инкубације – каже он.

И педијатар др Дејан Јонев каже да је могуће да се послије вишегодишњег смањеног процента вакцинисане дјеце против богиња јави и њихова епидемија.

Епидемија и правило четврте године

– Постоји правило да ако три године узастопно имамо смањен одзив за вакцинацију, онда ће четврте године та болест постати епидемијска. Што се тиче варичела, код њих се и прије избијања осипа може јавити температура код дјетета. Међутим, савјетује се да родитељ доведе дијете код љекара послије десетог дана инкубације како би се утврдило да ли је дошло до још неке бактеријске инфекције – каже он.

Др Јонев наводи и да варичеле знатно обарају имунитет дјетета, па је оно тада подложно и другим инфекцијама.

– Дијете мора да буде у изолацији 21 дан и да нема контакте. Процес избијања осипа траје десет дана и обично буде у три-четири налета. Родитељи најчешће избјегавају да вакцинишу дјецу против варичела и малих богиња или морбила. Примјењују се двије дозе вакцине у размаку од шест недјеља. Размак ни под којим условима не смије бити краћи од четири недјеље.

Педијатар др Саша Милићевић каже да уколико се старији човек зарази варичелама, то може бити много компликовање.

– Код њих је повећан ризик и веома лако може да дође до упале плућа.

Шта су варичеле

Вирусна инфекција коју проузрокује вирус варичела зостер је из фамилије херпес вируса. Симптоми су малаксалост, замор, бол у мишићима и зглобовима, повишена телесна температура, повраћање, главобоља.

Одлукује их велики степен заразности, а преноси се капљичним путем. Период инкубације траје у просјеку око 14 дана, од седам до 28 дана.

Период осипа траје десет дана обично у три-четири наврата. Прво се јавља осип на трупу, који постаје најгушће захваћена регија тијела.

Промјене на кожи треба премазати цинк талк микстуром (“кречним млијеком”) која их исушује и смањује свраб.

Варичеле се третирају средствима која ублажавају свраб и непријатност на кожи, лековима за повишену температуру, а пацијент мора бити у изолацији, пише Курир.

Коментари 0
Повезане вијести
Проглашена епидемија варичела у Милићима Проглашена епидемија варичела у Милићима
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    2h 14m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    19h 57m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    21h 12m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    14h 14m
    5
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    21h 48m
    0