Sezona varičela kod djece počela

16.12.2021. 18:05
0
IZVOR: srpskainfo.com

Osnovci i mališani u vrtiću posljednjih dana sve više izostaju iz škola i obdaništa zbog pojave varičela, u narodu poznatijih kao ovčje boginje.

Pedijatri upozoravaju da je počela sezona ove virusne infekcije koja se jako brzo širi i ističu da mnogi roditelji izbjegavaju da vakcinišu djecu protiv ovih boginja, ali i morbila (za male boginje je obavezna vakcinacija), te da zbog toga prijeti epidemija.

Ukoliko dijete ili starija osoba ima veoma slab imunitet ili neku pridruženu bolest, ovčje boginje mogu da dovedu do upale pluća i mozga, kažu stručnjaci.

Pedijatar dr Saša Milićević rekao je da su varičele zimska infekcija i da već sada ima dosta zaražene dejce iz vrtića i osnovnih škola.

– U ovom periodu djeca najviše borave u zatvorenom prostoru i imaju najviše kontakta, pa se ova virusna infekcija lako širi. Dovoljno je da jedno dijete iz vrtića dobije boginje, onda može i cijela grupa. To je virusna infekcija koja ima visok stepen zaraznosti. Širi se kapljičnim putem dok govorimo, kišemo ili kašljemo – objasnio je dr Milićević.

Moguće posljedice

– Varičele u najvećem broju slučaja ne daju komplikacije, ali može da dođe do upale pluća ili, još rjeđe, upale mozga kod djece koja imaju veoma slab imunitet ili još neku pridruženu bolest. Ovčje boginje, pored osipa na koži, prati i temperatura.

On navodi da osip na koži prvo krene od trupa, a izgledaju kao bubuljice.

– U drugoj fazi se na svakom vrhu tih “bubuljica” pojavi gnojnica, a onda se javi krasta, koja kasnije otpada. Bitno je da ih djeca ne diraju jer može da se desi da ostane ožiljak i da se češanjem skine krasta, te da dođe i do dodatnih bakterijskih infekcija.

Prema njegovim riječima, ukoliko se pojavi povišena tjelesna temperatura u fazi otpadanja krasta, savjetuje se pregled ljekara.

– To bi mogao da bude znak da je došlo do komplikacija u periodu inkubacije – kaže on.

I pedijatar dr Dejan Jonev kaže da je moguće da se poslije višegodišnjeg smanjenog procenta vakcinisane djece protiv boginja javi i njihova epidemija.

Epidemija i pravilo četvrte godine

– Postoji pravilo da ako tri godine uzastopno imamo smanjen odziv za vakcinaciju, onda će četvrte godine ta bolest postati epidemijska. Što se tiče varičela, kod njih se i prije izbijanja osipa može javiti temperatura kod djeteta. Međutim, savjetuje se da roditelj dovede dijete kod ljekara poslije desetog dana inkubacije kako bi se utvrdilo da li je došlo do još neke bakterijske infekcije – kaže on.

Dr Jonev navodi i da varičele znatno obaraju imunitet djeteta, pa je ono tada podložno i drugim infekcijama.

– Dijete mora da bude u izolaciji 21 dan i da nema kontakte. Proces izbijanja osipa traje deset dana i obično bude u tri-četiri naleta. Roditelji najčešće izbjegavaju da vakcinišu djecu protiv varičela i malih boginja ili morbila. Primjenjuju se dvije doze vakcine u razmaku od šest nedjelja. Razmak ni pod kojim uslovima ne smije biti kraći od četiri nedjelje.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da ukoliko se stariji čovek zarazi varičelama, to može biti mnogo komplikovanje.

– Kod njih je povećan rizik i veoma lako može da dođe do upale pluća.

Šta su varičele

Virusna infekcija koju prouzrokuje virus varičela zoster je iz familije herpes virusa. Simptomi su malaksalost, zamor, bol u mišićima i zglobovima, povišena telesna temperatura, povraćanje, glavobolja.

Odlukuje ih veliki stepen zaraznosti, a prenosi se kapljičnim putem. Period inkubacije traje u prosjeku oko 14 dana, od sedam do 28 dana.

Period osipa traje deset dana obično u tri-četiri navrata. Prvo se javlja osip na trupu, koji postaje najgušće zahvaćena regija tijela.

Promjene na koži treba premazati cink talk miksturom (“krečnim mlijekom”) koja ih isušuje i smanjuje svrab.

Varičele se tretiraju sredstvima koja ublažavaju svrab i neprijatnost na koži, lekovima za povišenu temperaturu, a pacijent mora biti u izolaciji, piše Kurir.

Komentari 0
Povezane vijesti
Proglašena epidemija varičela u Milićima Proglašena epidemija varičela u Milićima
Najčitanije
 • Mihailo Obrenović - Čovjek koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom na Balkanu
  17h 46m
  0
 • Kozara i Potkozarje - Srpski Zid plača
  18h 8m
  0
 • Marko Trifković iz Istočnog Sarajeva maturskim radom nadmašio nastavni plan i program (FOTO)
  8h 14m
  1
 • U Sarajevu muškarac nasmrt izbo mlađeg brata
  17h 9m
  0
 • U školi u Švajcarskoj djeca gazila zastavu Srbije (VIDEO)
  14h 5m
  0