Сигуран пут до тржишта: Неће пропасти ни килограм домаћег поврћа

08.04.2020. 09:25
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ни килограм домаћег поврћа ове године неће пропасти, увјерени су пољопривредници.

На питање шта је то за шта би земљорадници требало да се опредијеле како би имали сигуран пласман плодова свог рада, из удружења кажу да су на врху приоритета повртарске, али и остале културе, попут рецимо кукуруза или соје.

-Сто одсто дијелим став да ове године неће пропадати домаће поврће. Увоз ће сигурно посустати, а и оно што се увезе биће прескупо за наше грађане, тако да ће се наше сигурно продати. На крају крајева, постоји и обећање власти да ће оно што се не прода бити откупљено. Само треба појачати сјетву- рекао је за "Независне новине" Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ.

Све указује и на то да ће фабрике ове године имати повећану потребу за домаћим пољопривредним производима. На увоз се ослонити не могу.

-Прехрамбеној индустрији потребне су углавном повртарске културе као што су парадајз, краставац, паприка бабура, црвена паприка. То је оно што може да апсорбује прехрамбена индустрија- рекао је за "Независне новине" Михајло Видић, потпредсједник Привредне коморе РС.

На питање може ли се десити да, ако пољопривредници масовно засију ове културе, не добију цијену какву су очекивали, Видић истиче да вјерује да ће се прехрамбена индустрија прилагођавати понуди и потражњи.

-Наиме, не вјерујем да ће тако брзо доћи до нормализације превоза робе. Прехрамбена индустрија се мора ослонити на домаћег произвођача јер је једино он сигуран и може обезбиједити сигурну производњу ових култура. Тешко је прогнозирати цијене, али вјерујем да ће бити прихватљиве и за произвођача и за прерађивача. И вјероватно ће бити преузете све произведене количине- истакао је Видић.

С друге стране, Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара Републике Српске, поручује да они од прерађивачке индустрије немају никакве користи.

-У прерађиваче немам повјерења, али ми смо засијали више него иначе, како бисмо имали што више поврћа. Продаће се, доћи ће купац, рецимо, из Сарајева. Ми се за тржиште ове сезоне не бојимо- потврдио је Мастало.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, истиче да је људима који имају могућност да сију ратарске културе интересантна и соја, али и кукуруз, за који се очекује солидна цијена.

-Оним људима који имају афинитете према повртарској производњи свакако ће бити интересантни кромпир и пасуљ, те наравно краставци и паприке, као и купус, за који се сматра да ће ове године имати своју прођу. Генерално влада мишљење да ће бити потребе за свим намирницама пољопривредног поријекла јер се прогнозира да ће већина земаља, ако већ нису, ограничити или потпуно забранити извоз- рекао је Маринковић.

Слаже се и он да ће фабрикама требати домаће поврће, али и апелује да се ограничи увоз бар сезонског карактера када су у питању повртарске и воћне културе, али и месо и месне прерађевине. Наиме, како је додао, постоји оправдан страх.

-Заиста постоји могућност да се и отуда одакле никад нисмо увозили прековремено увезе, те наше буде осуђено на пропаст- навео је Маринковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Са тржишта БиХ повучени бицикл за дјецу, новогодишње лампице и електрично решо Са тржишта БиХ повучени бицикл за дјецу, новогодишње лампице и електрично решо
Хреновкe повученe из продаје Хреновкe повученe из продаје
Са тржишта БиХ повучен продужни кабл Са тржишта БиХ повучен продужни кабл
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 11m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 29m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    14h 56m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    17h 44m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 5m
    0