Симптоми почетка менопаузе

09.08.2020. 20:20
0
ИЗВОР: miss7zdrava.24sata.hr

Менопауза је природна појава кроз коју свака жена пролази када уђе у одређене године, а знакови могу почети већ око четрдесете.

Већина жена буде неспремна на појаве симптома овог синдрома и ствара се паника јер то означава крај њихове плодности.

Ево неких симптома који указују на почетак менопаузе:

Нередован циклус је први и најуобичајенији симптом менопаузе. Он је резултат нестабилности хормона тијела, који раде до краја плодности.

Валунзи – топли, а понекада чак и хладни валунзи дешавају се изненада и изазивају црвенило у лицу. То се све дешава због пада естрогена.

Нелагода при спавању – жене које пролазе кроз менопаузу могу патити од несанице, јер не могу спавати због налета врућине. Осим опскрбе тијела естрогеном, чак и опскрба прогестероном опада у периоду менопаузе.

Вагинална сухоћа – због смањења производње естрогена, који је одговоран за одржавање влажности вагине, вагинално ткиво почиње се сушити и постаје мање еластично.

Напетост и депресија – осјећај напетости, изиритираности и депресије могу савладати жену која пролази кроз менопаузу. Узнемиреност и осјећај губљења емоционалне стабилности су уобичајени симптоми, као и напади панике и физички знакови, попут убрзаног рада срца и отежаног дисања.

Бол у удовима – због хормоналне неуравнотежености удови полако натичу и почињу бољети. Међутим, уколико је бол све учесталија и неподношљивија, треба отићи љекару.

Хормонална неуравнотеженост – чест симптом уласка у менопаузу јесте и постојање хормоналне неуравнотежености које се огледа у промјенама у расту косе. Због смањења производње естрогена може доћи и до прорјеђивања или губитка косе.

Коментари 0
Повезане вијести
Симптоми алергије на хладноћу Симптоми алергије на хладноћу
Укида се ретестирање у РС: Пацијент се сматра излијеченим ако нема симптома Укида се ретестирање у РС: Пацијент се сматра излијеченим ако нема симптома
Соја чува срце у менопаузи Соја чува срце у менопаузи
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    19h 38m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    17h 40m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    16h 33m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    16h 38m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    15h 41m
    1