Синдикати у Српској поставили ултиматум Влади Републике Српске

13.04.2022. 20:42
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Синдикат управе Републике Српске, Синдикат радника унутрашњих послова Српске, Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске, Струковни синдикат медицинских сестара и технничара РС и Самостални синдикат радника у здравству и социјалној заштити РС данас су Влади Републике Српске дали рок до 29. априла да припреме нове законе у којима ће се накнаде за топли оброк и регрес посебно исказати.

У супротном, ових пет синдиката, који окупљају више од 15.000 радника, упутиће Интерпелацију у Народну скупштину којом ће тражити права путем парламента.

– Ово је разуман рок јер Влада Републике Српске треба да испоштује Закључак НСРС који је потписао Денис Шулић, а који обавезује Владу да припреми нове законе у којима ће се накнаде топлог оброка и регреса посебно исказати. Да би се дошло до испуњења наших захтјева, буквално је потребно измијенити један члан сваког од предметних закона и написати једну реченицу “накнада за топли оброк и регрес нису урачунати у износ основне плате, већ ће се исте посебно исказати”. Надамо се да ће Одлука Уставног суда БиХ којом је Закон о платама и накнадама тужилаца и судија Републике Српске проглашен неуставним и незаконитим јер исти није усклађен са Конвенцијом о људским правима, убрзати нашу иницијативу и да ће носиоци власти у РС имати довољно слуха да ово питање ријешимо унутар институција Српске – поручио је предсједник Синдиката управе Републике Српске, Божо Марић.

Предсједница Синдиката МУП Републике Српске, Аница Јондић, подсјетила је да је Међународна организација рада још 1956. године својим актима уредила да је топли оброк обавезан у циљу обезбјеђивања достојанственог рада.

– Поражавајуће је да се полицајци Републике Српске у 21. вијеку боре за топли оброк. Данас смо овдје испред Владе Републике Српске како би их последњи пут упозорили да су дужни испоштовати Закључак НСРС који их обавезује да са синдикатима припреме нове законе, наша порука је да нећемо одустати од наше борбе за топли оброк и да ћемо заједно са ова четири синдиката 29. априла у НСРС предати интерпелацију и у то нико не треба да сумња – поручила је Аница Јондић.

Предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара, Мирко Шербеџија, рекао је, да Влада треба да слуша шта поручују радници, уколико је опредијељена да иде са повећањем плата.

– Вратите нам топли оброк и регрес, а повећање плата нећемо одбити. Немамо више времена за приче, цијене сваки дан дивљају, плате стагнирају, зато нема времена за било какво одлагање у циљу рјешавања наших захтјева – поручио је он.

Јовица Мишић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске, рекао је да синдикати не желе да их неко оптужује да су ово предизборне активности.

– Ми на овом питању заједно са Синдикатом управе Републике Српске радимо већ дужи период и о томе су упознати сви, од српског члана Предсједништва БиH, па до све и једног ресорног министра у Влади Републике Српске и свих посланичких клубова у Народној скупштини РС. Желимо да исправимо ову неправду и да се радницима врати топли оброк и регрес на постојеће коефицијенте – поручио је др Мишић.

– Уколико Влада Републике Српске не испуни наш захтјев до 29. априла, наш договор је да идемо у НСРС са интерпелацијом, уколико и ту не буде резултата, ја вам обећавам да ће дио здравтсвених радника изаћи на улицу, а сигуран сам да ће и остали изаћи са нама – поручио је Жељко Шукало, предсједник Самосталног синдиката радника у здравству Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО) Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО)
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 21m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 39m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 6m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 54m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 15m
    0