Sindikati u Srpskoj postavili ultimatum Vladi Republike Srpske

13.04.2022. 20:42
0
IZVOR: srpskainfo.com

Sindikat uprave Republike Srpske, Sindikat radnika unutrašnjih poslova Srpske, Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehnničara RS i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS danas su Vladi Republike Srpske dali rok do 29. aprila da pripreme nove zakone u kojima će se naknade za topli obrok i regres posebno iskazati.

U suprotnom, ovih pet sindikata, koji okupljaju više od 15.000 radnika, uputiće Interpelaciju u Narodnu skupštinu kojom će tražiti prava putem parlamenta.

– Ovo je razuman rok jer Vlada Republike Srpske treba da ispoštuje Zaključak NSRS koji je potpisao Denis Šulić, a koji obavezuje Vladu da pripremi nove zakone u kojima će se naknade toplog obroka i regresa posebno iskazati. Da bi se došlo do ispunjenja naših zahtjeva, bukvalno je potrebno izmijeniti jedan član svakog od predmetnih zakona i napisati jednu rečenicu “naknada za topli obrok i regres nisu uračunati u iznos osnovne plate, već će se iste posebno iskazati”. Nadamo se da će Odluka Ustavnog suda BiH kojom je Zakon o platama i naknadama tužilaca i sudija Republike Srpske proglašen neustavnim i nezakonitim jer isti nije usklađen sa Konvencijom o ljudskim pravima, ubrzati našu inicijativu i da će nosioci vlasti u RS imati dovoljno sluha da ovo pitanje riješimo unutar institucija Srpske – poručio je predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, Božo Marić.

Predsjednica Sindikata MUP Republike Srpske, Anica Jondić, podsjetila je da je Međunarodna organizacija rada još 1956. godine svojim aktima uredila da je topli obrok obavezan u cilju obezbjeđivanja dostojanstvenog rada.

– Poražavajuće je da se policajci Republike Srpske u 21. vijeku bore za topli obrok. Danas smo ovdje ispred Vlade Republike Srpske kako bi ih poslednji put upozorili da su dužni ispoštovati Zaključak NSRS koji ih obavezuje da sa sindikatima pripreme nove zakone, naša poruka je da nećemo odustati od naše borbe za topli obrok i da ćemo zajedno sa ova četiri sindikata 29. aprila u NSRS predati interpelaciju i u to niko ne treba da sumnja – poručila je Anica Jondić.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Mirko Šerbedžija, rekao je, da Vlada treba da sluša šta poručuju radnici, ukoliko je opredijeljena da ide sa povećanjem plata.

– Vratite nam topli obrok i regres, a povećanje plata nećemo odbiti. Nemamo više vremena za priče, cijene svaki dan divljaju, plate stagniraju, zato nema vremena za bilo kakvo odlaganje u cilju rješavanja naših zahtjeva – poručio je on.

Jovica Mišić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske, rekao je da sindikati ne žele da ih neko optužuje da su ovo predizborne aktivnosti.

– Mi na ovom pitanju zajedno sa Sindikatom uprave Republike Srpske radimo već duži period i o tome su upoznati svi, od srpskog člana Predsjedništva BiH, pa do sve i jednog resornog ministra u Vladi Republike Srpske i svih poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS. Želimo da ispravimo ovu nepravdu i da se radnicima vrati topli obrok i regres na postojeće koeficijente – poručio je dr Mišić.

– Ukoliko Vlada Republike Srpske ne ispuni naš zahtjev do 29. aprila, naš dogovor je da idemo u NSRS sa interpelacijom, ukoliko i tu ne bude rezultata, ja vam obećavam da će dio zdravtsvenih radnika izaći na ulicu, a siguran sam da će i ostali izaći sa nama – poručio je Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
Učenici Srednje muzičke škole iz Istočne Ilidže uspješni u Banjaluci (FOTO) Učenici Srednje muzičke škole iz Istočne Ilidže uspješni u Banjaluci (FOTO)
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    12h 5m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    23h 38m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    23h 19m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    10h 19m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    8h 9m
    0