СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010.

19.03.2024. 18:23
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Мјештанима Крупе на Врбасу и још неколико села надомак Бањалуке ових дана су на врата закуцали инспектори Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), а њихово интересовање, како нам је потврђено из више извора, односи се на опште изборе одржане прије непуних 14 година, када су грађани бирали носиоце највиших политичких функција у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Како то обично бива, мистериозни "гости" изазвали су знатижељу у овим мјестима, а почеле су да круже и свакојаке приче, јер мање-више ником није јасно шта је позадина ових посјета.

Поједини мјештани су, потврђено нам је, инспекторе питали шта је разлог ових несвакидашњих и за њих необичних провјера, али нису добили прецизан одговор, осим да се све односи на опште изборе одржане 2010.

- Недавно су обишли више кућа на подручју Крупе на Врбасу. Њих двојица су били, носили су са собом лаптоп. Представили су се као инспектори, али знате какав је народ, неповјерљив. То је, свакако, изазвало сумњу међу мјештанима, јер данас свакаквих људи има, који обилазе углавном села и покушавају преварити наивне мјештане - рекао је за "Независне новине" један мјештанин, који нас је замолио да му не наводимо име.

Када су мјештани двојицу инспектора питали ко су они и шта хоће, добили су одговор, али непрецизан.

- Рекли су да су инспектори. Изгледа да их занима да ли је било 'муљања' током избора у 2010. години. Доносили су лаптоп, неке папире, питали људе да ли су то њихови потписи - открива други саговорник "Независних новина" те додаје да су инспектори били у више села.

Један од наших извора потврдио је да инспектори нису били у свим кућама, већ само у неким, по прецизно одређеном распореду. Тачно су, наиме, знали кога треба да посјете.

- Носе неки списак на којем имају имена и презимена људи које ће посјетити. Знате шта је сада поента свега овога? Зар ви мислите да ће неко од тих људи поново гласати кад им се сада ово дешава? Нема смисла, стварно. Ако на нешто сумњају, нека утврђују на други начин, а не да ходају по селима и долазе људима на врата и препадају их. Замислите ви то, ти избори су били 2010. године, а сада стижу 'проблеми' 2024. Па неки грађани не знају за кога су гласали 2022, а камоли да ли су уопште гласали прије 14 година - закључио је наш саговорник.

Сретен Тешић, предсједник Савјета мјесне заједнице Крупа на Врбасу, потврдио је за "Независне новине" да не зна ништа о овом случају.

- Нико ме није обавијестио о томе. Стварно нисам ништа чуо. Ја сам ту сваки дан, али нисам чуо да је био неко - рекао нам је Тешић.

Да ли је Тужилаштво издало налог СИПА да на подручју више села која припадају граду Бањалука прикупља информације о општим изборима одржаним 2010. године, питали смо Тужилаштво, али одговор јуче нисмо добили.

Са друге стране, одговорили су нам из СИПА, али нису хтјели дати конкретан коментар на наш упит.

- Државна агенција за истраге и заштиту евентуално постојање или непостојање оперативно-истражних података не може достављати изван агенције, осим надлежним органима - речено је из СИПА за "Независне новине".

Драган Сладојевић

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Roska 20.03.2024. 14:47
  To su neki prevaranti.
 • Generic placeholder image
  Nada 19.03.2024. 23:07
  Budalaština na sve strane. To jednostavno nije normalno. Ako nadlezni nisu poslali inspektore, treba policija da ih pohapsi. I nema tu price ni komentarisanja.
Повезане вијести
У Палама ухапшено лице у оквиру међународне акције У Палама ухапшено лице у оквиру међународне акције
Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција
На подручју Источног Сарајева ухапшено једно лице На подручју Источног Сарајева ухапшено једно лице
Најчитаније
 • Мајевичко ратиште 1992-1995. године
  1h 19m
  0
 • Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници
  21h 21m
  0
 • На Нишићима обиљежено 150 година постојања храма Светих апостола Петра и Павла (ФОТО)
  15h 36m
  3
 • Обиљежене 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије
  20h 51m
  4
 • Дјечак (10) погођен из ваздушне пушке у парку
  14h 33m
  0