Сјећање на Недељка Зеленовића: Љубитељи писане ријечи памтиће га по врхунским стиховима

15.03.2024. 10:27
0
ИЗВОР: katera.news

Истакнути књижевник и публициста из Источног Сарајева Недељко Зеленовић сахрањен је на данашњи дан, 15. марта 2022. године, на гробљу Црквице у Источној Илиџи.

Зеленовић је изненада преминуо дан раније, у 64. години.

Недељко Зеленовић рођен је 1958. године у Коњицу, а гимназију и Филозофски факултет завршио је у Сарајеву.

Радио је као просвјетни радник, новинар и књижевни критичар. Био је предсједник сарајевско-романијско-дринске подружнице Удружења књижевника Републике Српске и директор Културног центра Источно Ново Сарајево.

За своје књижевне радове награђиван је у Србији и Републици Српској и заступљен је у многим зборницима и антологијама савремене српске књижевности.

Зеленовић је објавио књиге: "Сецирање душе" /пјесме из 1996. године/, "Свако има неког кога нема" /пјесме из 1998. године/, "Моје срчане мане" /пјесме из 2000. године/, "Очеви посљедњи дани" /приче из 2001. године/, "За кандило никад доста уља" /пјесме, Видовданска награда 2004. године/, "Прво пјевање о љубави" /пјесме из 2005. године/ и "Пјесме за вршњаке" /пјесме за дјецу из 2006. године/.

Посљедња збирка му је објављена 2014. године у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево и носи назив "Све да имам одакле ми".

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Горажданина Рада Јовановића- творца антологијских пјесама народне музике Сјећање на Горажданина Рада Јовановића- творца антологијских пјесама народне музике
Сјећање на књижевног великана Војислава Илића Сјећање на књижевног великана Војислава Илића
Љиљана Жикић Карађорђевић - хероина која је живот дала за отаџбину Љиљана Жикић Карађорђевић - хероина која је живот дала за отаџбину
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 30m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 13m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 5m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 58m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    19h 59m
    0