Sjećanje na Nedeljka Zelenovića: Ljubitelji pisane riječi pamtiće ga po vrhunskim stihovima

15.03.2024. 10:27
0
IZVOR: katera.news

Istaknuti književnik i publicista iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Zelenović sahranjen je na današnji dan, 15. marta 2022. godine, na groblju Crkvice u Istočnoj Ilidži.

Zelenović je iznenada preminuo dan ranije, u 64. godini.

Nedeljko Zelenović rođen je 1958. godine u Konjicu, a gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u Sarajevu.

Radio je kao prosvjetni radnik, novinar i književni kritičar. Bio je predsjednik sarajevsko-romanijsko-drinske podružnice Udruženja književnika Republike Srpske i direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Za svoje književne radove nagrađivan je u Srbiji i Republici Srpskoj i zastupljen je u mnogim zbornicima i antologijama savremene srpske književnosti.

Zelenović je objavio knjige: "Seciranje duše" /pjesme iz 1996. godine/, "Svako ima nekog koga nema" /pjesme iz 1998. godine/, "Moje srčane mane" /pjesme iz 2000. godine/, "Očevi posljednji dani" /priče iz 2001. godine/, "Za kandilo nikad dosta ulja" /pjesme, Vidovdanska nagrada 2004. godine/, "Prvo pjevanje o ljubavi" /pjesme iz 2005. godine/ i "Pjesme za vršnjake" /pjesme za djecu iz 2006. godine/.

Posljednja zbirka mu je objavljena 2014. godine u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo i nosi naziv "Sve da imam odakle mi".

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na Goraždanina Rada Jovanovića- tvorca antologijskih pjesama narodne muzike Sjećanje na Goraždanina Rada Jovanovića- tvorca antologijskih pjesama narodne muzike
Sjećanje na književnog velikana Vojislava Ilića Sjećanje na književnog velikana Vojislava Ilića
Ljiljana Žikić Karađorđević - heroina koja je život dala za otadžbinu Ljiljana Žikić Karađorđević - heroina koja je život dala za otadžbinu
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    8h 1m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    9h 16m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    15h 7m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    13h 34m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    15h 26m
    0