Сјећање на покољ над Србима и Јеврејима на Пагу 1941. године

17.08.2023. 19:44
0
ИЗВОР: rts.rs

За 132 дана 1941. године у комплексу логора Госпић – Јадовно – Паг убијено је 38.000 православних Срба, међу њима и 73 свештеника Српске православне цркве.

На крају функционисања тог логора, пред долазак италијанских окупационих власти, усташе су, у ноћи између 14. и 15. августа 1941, на острву Пагу убиле око 800 људи. Процјењује се да је на том острву, у логорима Слана и Метајна, током четири мјесеца убијено више од 8.000 људи.

На острву Пагу су током четири мјесеца 1941. путем смрти ишли и преци предсједника Удружења „Јадовно 1941“ из Бањалуке Душана Басташића, који је своју потрагу за њима почео када је сазнао да је први логор за жене и дјецу у НДХ био логор Метајна на Пагу.

- Међу документима које сам нашао било је свједочење Мађара Јоже Балажа, који је рекао да је приликом доласка на Паг био смјештен у бараке у којима су прије њега боравили Срби. На једној греди била су урезана презимена Попара и Поповић и мјесто Грубишино Поље. То је било прво сазнање - наводи Басташић.

Према његовим ријечима друго сазнање добио је из изјаве усташе који је ислеђиван након рата због злочина који су му стављени на терет.

- Он је поменуо већи број Грубишинопољаца који су били на Пагу, а одатле преко увале Рођанка и Карлобага одвезени до велебитских јама. Тамо је међу 487 Срба из Грубишног Поља убијен мој дјед Лука, иначе Солунац, његов брат Раде, мој стриц, осамнаестогодишњи Стеван, мамин отац, дјед Милан, његов брат Лазар - каже Басташић.

У ноћи између 14. и 15. августа 1941. извршена је масовна ликвидација Срба на Пагу због сазнања да ће на тај простор доћи италијански фашисти и затворити госпићку групу логора.

- Они су жене и дјецу довезли два дана прије 14. августа и логорисали непосредно уз јеврејски логор да би их 14. повели преко камењара до два и по до три километра удаљеног мјеста изнад увале Малин, на рту Слана, гдје су ископане гробнице дужине 50 и дубине три метра, са постраничним гробницама што је личило на рибљу кост. Ту су их побили - истиче Басташић.

Наводи да је срећа што су Италијани одлучили да их ексхумирају и тако сачувају бар неке доказе о злочину.

- Ексхумирали су 793 леша, од тога лешеве 91 дјетета старости до 15 година - истакао је Басташић.

Према процјенама Ђуре Затезала, у концентрационом логору Госпић-Јадовно-Паг је за 132 дана убијено више од 40.000 људи, а од тог броја 8.000 је страдало на острву Паг у логорима Слана и Метајна, као и у водама Јадранског мора.

Око 2.000 логораша, углавном Јевреја, преживјело је масакре у госпићкој групи логора, али не и усташки терор. Мушки дио логораша транспортован је у новоформиран логор Јасеновац док су жене и дјеца завршили у логору Јастребарско. Само један Србин преживио је боравак у госпићкој групи логора и Јасеновцу, као и пробој из Јасеновца.

На злочине почињене на Пагу прије 82 године данас подсјећа само Часни крст које је удружење „Јадовно 1941“ поставило 2015. године пошто је сваки покушај обнављања порушених спомен-обиљежја завршавао њиховим поновним уништавањем, посљедњи пут 2013. године.

Пише: Александар Миливојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Браћа Лазаревићи - "Гдје ће друго соколови него у висине" Браћа Лазаревићи - "Гдје ће друго соколови него у висине"
Крик истине: Од пастира до крвника Крик истине: Од пастира до крвника
Пале: Филм и споменица "Осамдесет година ћутања" трајна успомена и опомена Пале: Филм и споменица "Осамдесет година ћутања" трајна успомена и опомена
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  19h 35m
  1
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  20h 39m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  12h 23m
  5
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  21h 11m
  0
 • Пожар на објекту бившег хотела Кристал
  11h 35m
  0