Сјећање на страдале у Јошаници

16.12.2023. 11:15
0
ИЗВОР: srna.rs

На Никољдан ће се навршити 31 година од злочина у фочанској мјесној заједници Јошаница, када је муслиманска војска свирепо убила 56 мјештана српске националности.

У освит никољданског јутра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и палећи све пред собом, на кућном прагу, док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Десетак заселака Горње Јошанице избрисано је са географске карте, попаљене су не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач, убијана је и стока, а гдје су то стигли злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

Страдале су читаве породице док су славиле крсну славу. Убијено је 56 мјештана, многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела.

Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Угашени су животи десетогодишње Драгане Вишњић, њеног три године млађег брата Дражена и двогодишње Данке Тановић.

Драгана и Дражен страдали су заједно са мамом Олгом /31/, татом Драгољубом /39/, стрицем Миланом /33/, баком Зорком /64/ и дједом Вукадином Вишњићем /64/.

Уз двогодишњу Данку Тановић, убијени су и њена мајка, бака, прабака, тетка и ујак.

Данкина мајка Зора Вишњић имала је 22 године, а страдали су и двије године старија њена сестра Ранка и двадесетогодишњи брат Влатко Вишњић, њихова мајка Гоја /44/ и Гојина мајка Стојка /64/.

Убијено је 16 Вишњића, девет чланова фамилије Кулић, по пет у фамилијама Грујичић и Благојевић, затим четворо Давидовића, по троје Јегдића, Пљеваљчића и Стојановића, двоје Мићевића и Ивановића, те по један члан из породица Шкипина, Стевановић, Јагодић и Тановић.

У селу Хоџићи, на имању Вишњића у близини споменика, изграђена је и црква у знак вјечног сјећања на јошаничке мученике.

Годишњици страдања Срба у Јошаници фочанска Борачка организација обиљежава у мају поводом љетног Никољдана, а Црква је понијела име Светих Ћирила и Методија, који се, такође, прослављају у мају.

Тужилаштво БиХ је у августу ове године подигло оптужницу против 13 некадашњих припадника Армије БиХ који се терете за овај ратни злочин.

Оптужени су Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић звани Бане, Адем Фехрић, Мустафа Пољо звани Муса, Енвер Кустура звани Пена, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало.

Тужилаштво је навело да ће наводе из оптужнице доказивати са више од 400 свједока и 1.200 доказних материјала.

Суд БиХ у септембру је првобитно одбио потвђривање оптужнице, да би је, након жалбе Тужилаштва и притиска јавности, ипак потврдио.

Сви оптужени у новембру су пред Судом БиХ негирали кривицу. Очекује се почетак суђења.

Коментари 0
Повезане вијести
Мртве из Јошанице одвезли су у два камиона Мртве из Јошанице одвезли су у два камиона
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    6h 17m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    21h 47m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    21h 1m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    21h 18m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    8h 48m
    0