Сјећање на жртве усташких злочина у селима паљанске општине

08.11.2023. 14:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Манифестација "Новембар - мјесец дугих ножева", поводом 80 година од усташких злочина у Раковцу, Јеловцима и околним селима у паљанској општини, гдје су усташе убиле 326 цивила од којих 143 дјеце до 14 година, почела је данас служењем парастоса за погинуле и нестале борце Војске Републике Српске у Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама, те полагањем вијенаца на Централни споменик.

Служењу парастоса и полагању вијенаца присуствовали су припадници борачких категорија, демобилисани борци, народни посланик Ацо Станишић, представници града Источно Сарајево, општине Пале, представници Полицијске управе Источно Сарајево, општинске организације Црвеног крста Пале, СУБНОР-а као и представници јавног, културног и политичког живота Пала.

Организатор манифестације је Борачка организација Пале, а предсједник Скупштине ове организације Момир Ћирић изјавио је новинарима да је велики значај обиљежавања оваквих манифестација, јер се мало зна о усташким злочинима.

- У Другом свјетском рату огроман број Паљана дао је своје животе, много породица и дјеце настрадало од усташких злочинаца и зато је крајње вријеме било да се сјетимо тих учињених недјела над српским народом. Ми нисмо геноцидан народ, ту смо вијековима и само чувамо своја огњишта и традицију - истакао је Ћирић.

Он додаје да ће сутра бити одржана промоција филма и споменице "80 година ћутања" с циљем чувања од заборава шта се све десило, те да се нада да ће бити још књига и филмова о тој теми с обзиром да се то не може заборавити.

У склопу манифестације данас ће бити обиљежена и крсна слава Борачке организације – Митровдан, ломљењем славског колача и славским ручком за демобилисане борце и припаднике Борачких категорија у салону "Комета" у 17.00 часова.

У оквиру ове манифестације сутра је предвиђена промоција филма и споменице "80 година ћутања" у Културном центру у 19.00 часова.

Парастос за невино страдале на Раковцу биће служен 11. новембра у овом мјесту, а парастос за страдале у Јеловцима биће служен 14. новембра у Мокром. 

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 47m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 43m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 47m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    12h 40m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    14h 37m
    0