Sjećanje na žrtve ustaških zločina u selima paljanske opštine

08.11.2023. 14:20
0
IZVOR: srna.rs

Manifestacija "Novembar - mjesec dugih noževa", povodom 80 godina od ustaških zločina u Rakovcu, Jelovcima i okolnim selima u paljanskoj opštini, gdje su ustaše ubile 326 civila od kojih 143 djece do 14 godina, počela je danas služenjem parastosa za poginule i nestale borce Vojske Republike Srpske u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama, te polaganjem vijenaca na Centralni spomenik.

Služenju parastosa i polaganju vijenaca prisustvovali su pripadnici boračkih kategorija, demobilisani borci, narodni poslanik Aco Stanišić, predstavnici grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, opštinske organizacije Crvenog krsta Pale, SUBNOR-a kao i predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Pala.

Organizator manifestacije je Boračka organizacija Pale, a predsjednik Skupštine ove organizacije Momir Ćirić izjavio je novinarima da je veliki značaj obilježavanja ovakvih manifestacija, jer se malo zna o ustaškim zločinima.

- U Drugom svjetskom ratu ogroman broj Paljana dao je svoje živote, mnogo porodica i djece nastradalo od ustaških zločinaca i zato je krajnje vrijeme bilo da se sjetimo tih učinjenih nedjela nad srpskim narodom. Mi nismo genocidan narod, tu smo vijekovima i samo čuvamo svoja ognjišta i tradiciju - istakao je Ćirić.

On dodaje da će sutra biti održana promocija filma i spomenice "80 godina ćutanja" s ciljem čuvanja od zaborava šta se sve desilo, te da se nada da će biti još knjiga i filmova o toj temi s obzirom da se to ne može zaboraviti.

U sklopu manifestacije danas će biti obilježena i krsna slava Boračke organizacije – Mitrovdan, lomljenjem slavskog kolača i slavskim ručkom za demobilisane borce i pripadnike Boračkih kategorija u salonu "Kometa" u 17.00 časova.

U okviru ove manifestacije sutra je predviđena promocija filma i spomenice "80 godina ćutanja" u Kulturnom centru u 19.00 časova.

Parastos za nevino stradale na Rakovcu biće služen 11. novembra u ovom mjestu, a parastos za stradale u Jelovcima biće služen 14. novembra u Mokrom. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Večeras dječije muzičko takmičenje "Ritam Evrope" u Palama Večeras dječije muzičko takmičenje "Ritam Evrope" u Palama
U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj
Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama
Najčitanije
  • Izgorio automobil u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    22h 49m
    0
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    14h 38m
    2
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    2h 13m
    0
  • Domaći posni brusketi
    2h 46m
    0
  • Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa
    23h 2m
    9