Скакавац: Црвени крст - десна рука локалне власти

03.01.2022. 10:27
0
ИЗВОР: Срна

Општинска организација Црвеног крста Источна Илиџа десна је рука и помоћни орган локалне власти, а пружа помоћ и одређеном броју Срба из ФБиХ који су без посла и у тешком положају, рекао је Срни секретар ове организације Ранко Скакавац.

Он наводи да је Црвени крст Источна Илиџа "хиперактивна" организација која, између осталог, у складу са својим могућностима, посебно помаже породицама тешког имовинског стања, којима за све хришћанске празнике уручују пакете са прехрамбеним производима.

- Сада имамо 67 породица којима је овај вид помоћи неопходан - рекао је Скакавац и најавио да ће и даље помагати овој категорији становништва.

Он каже да је велики заговорник отварања јавне кухиње, али да до сада нико из власти није препознао његов пријелог.

Скакавац је напоменуо да је стоматолог Игор Лукић формирао организацију за прикупљање средстава за набавку намирница од којих се сваки дан у ресторану "Саракс", власника Мише Драшковића, припрема храна и дијели око 50 оброка социјално угроженима.

- Пакете које ми дијелимо вриједе између 40 и 60 КМ, што је за неко домаћинство довољно за седам дана. Другачије је када ти људи сваки дан добију топлу чорбу, хљеб и салату - каже Скакавац.

Он истиче да Црвени ксрт Источна Илиџа има изузетну сарадњу са општинском влашћу, која им је недавно додијелила нове просторије и сада имају одличне услове за рад и реализацију свих програмских циљева.

Скакавац, који послове секретара обавља 12 година, каже да га као човјека посебно погађају случајеви тешко обољелих лица у Источној Илиџи, чије породице не могу обезбиједити неопходна средства за њихово лијечење.

Он наводи да чланови Црвеног крста не могу нијемо да посматрају њихове муке, па са пуно емоција настоје да им максимално помогну.

Подсјетио је на случај тешко обољеле дјевојчице Иване Бјелогрлић, која је, како каже, херој овог поднебља јер је издржала бројне операције у Турској, одакле се недавно вратила.

 Био сам код ње и однио јој пакетић и сада је то дијете за не препознати. Чињеница је да је доста исцрпљена, али је и питање шта би било са њом да није помогао народ Источног Сарајева, Републике Српске, БиХ, па и дијаспоре - рекао је Скакавац.

Навео је и примјер дјечака Стефана Новаковића, за којег је, као и за Ивану, организована хуманитарна акција, те срчаног болесника Милка Даниловића, који се лијечио у Београду, док је ових дана покренута и хуманитарна активност за помоћ тешко обољелој Драгани Ковач која се налази на лијечењу у Турској.

Скакавац каже да је једна од сталних активности Црвеног крста Источна Илиџа прикупљање гардеробе коју углавном шаљу штићеницима Завода за женску дјецу и омладину у Вишеграду, а међу њима су и лица са посебним потребама.

Он је апеловао на све људе који су у могућности да штићеницима овог завода помогну у храни, обући, одјећи, средствима за хигијену.

Коментари 0
Повезане вијести
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    41m
    0
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    23h 38m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    18h 24m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    19h 39m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    20h 15m
    0