Школе у Српској још нису добиле план вакцинације

26.05.2021. 09:51
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Вакцинација просвјетних радника требало би да почне сутра, а у основним и средњим школама у Српској кажу да још нису добили упуте на који начин и када ће бити организована.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске, рекао је за "Независне" да ће мобилни тимови Института одлазити на терен у школске објекте, гдје ће се вршити вакцинација просвјетних радника.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора бањалучке регије и директор Основне школе "Свети Сава" у Бањалуци, рекао је да још нису добили упутства нити било какве информације у вези с вакцинацијом запослених.

- Ништа конкретно још нисмо добили, никакав распоред нити када ће то кренути - казао је Попржен за "Независне", додајући да план очекују током дана. Додао је да је у школи "Свети Сава" за вакцинацију пријављено више од 30 просвјетара.

Милорад Надаждин, предсједник Актива директора основних школа херцеговачке регије и директор ОШ "Свети Василије Острошки" Требиње, казао је да нису још добили детаљне информације на који начин ће се организовати вакцинација.

- Око 20 радника у нашој школи се раније вакцинисало, а сада их се пријавило око 20. Чекамо позив, али сам добио информацију да је једна школа у нашој регији била контактирана, тако да ће и нас вјероватно ускоро контактирати - рекао је Надаждин за "Независне новине".

Бојан Бакал, директор Пољопривредне школе у Бањалуци, казао је за "Независне новине" да ни они нису још добили никакав план вакцинације те да је информацију да почиње вакцинација просвјетара сазнао путем медија.

У Институту за јавно здравство РС јуче је прву дозу вакцина против вируса корона примила друга група медијских радника, а наставак вакцинације новинара, фото-репортера и сниматеља очекује се и данас у просторијама Института за јавно здравство.

Зељковић је рекао и да ће до краја седмице бити вакцинисан и одређени број социјалних радника те да сутра слиједи вакцинација просвјетара.

- Држимо континуитет вакцинације, гледамо да што више особа обухватимо вакцинацијом у једном дану, колико је то могуће - навео је Зељковић.

Када је ријеч о прослави матурских вечери, према мишљењу Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ, оне би требало да се одрже, а у Институту за јавно здравство РС су најавили поновни састанак с надлежним Министарством просвјете и културе РС. Додик је рекао да сматра да је, у складу с тренутним подацима о епидемиолошкој ситуацији у РС, дошао тренутак да се покуша вратити нормалном животу.

- Вјерујем да је свима нама тај дан остао или остаје у најљепшем животном сјећању и да успомене не би требало ускратити младим људима, барем сада када то епидемиолошка ситуација дозвољава - рекао је Додик.

Он је честитао матурантима на успјешном школовању и захвалио им се што су поднијели тешко вријеме које нас је све ненадано захватило. 

Зељковић је казао да је раније препоручено да средњошколци матуре могу прославити унутар угоститељских објеката, поштујући све епидемиолошке мјере, а основци унутар школских објеката, такође поштујући епидемиолошке мјере.

Одговарајући на питање "Независних новина" да ли ће се, због нових епидемиолошких мјера којима је дозвољено окупљање до 100 особа на отвореном, разматрати другачије препоруке за организовање прославе матурских вечери, Зељковић је рекао да ће Институт поново с надлежним Министарством просвјете и културе РС размотрити цјелокупну ситуацију да би могли дати одговарајуће препоруке за матурске вечери.

У Министарству просвјете и културе РС су за "Независне" навели да је тренутно на снази одлука да се, с обзиром на смањен број заражених, ове године могу организовати прославе мале и велике матуре у складу с епидемиолошким мјерама.

- У основним школама се матурске вечери могу организовати у просторијама школе, а за ученике средње школе у угоститељским објектима поштујући све прописане хигијенско-епидемиолошке мјере - навели су у надлежном министарству.

Вишковић: Стиже још 240.000 доза кинеских вакцина

Радован Вишковић, предсједник Владе РС, рекао је да је Српска с партнерима из Кине потписала додатни уговор о набавци 240.000 доза вакцина против вируса корона.

- Сједница Компензациног фонда мора бити одржана у наредних дан или два како би средства за набавку вакцина била уплаћена - рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске.

С друге стране, Јела Аћимовић, епидемиолог Института за јавно здравство РС, рекла је да Српска тренутно располаже с 271.940 доза вакцина против ковида-19, што је довољно за вакцинацију 136.000 људи. Додала је да је досад првом дозом вакцинисано више од 88.000 особа, а комплетно је вакцинисано 32.000.

Коментари 0
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици
За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против грипа у Српској За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против грипа у Српској
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 11m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 45m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 46m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 54m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    12m
    0