Скупља нафта дигла и цијену гаса у Српској

11.10.2023. 14:45
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Компанија “Гаспром” из Русије доставила је “Гас Ресу” цјеновник за четврти квартал ове године на основу којег гас поскупљује за за пет одсто у односу на треће тромјесечје, али домаће предузеће ка крајњим купцима ићи ће са нижим цијенама тог енергента.

Наиме цијена гаса у прва три квартала ове године у Српској је падала због појефтињења нафте на свјетској берзи, али је у четвртом кварталу тај тренд прекинут због другачијих дешавања, односно раста цијене нафте.

Вршилац дужности директора “Гас Реса” Момчило Антонић навео је да су улазни параметри од “Гаспрома” нешто већи, али и да је ојачао и курс долара према домаћој валути - КМ, што се на крају прелило и на благо поскупљење енергента у Српској.

- Цијена гаса одређује се према нафтној формули. Дакле, ако расте цијена нафте на свјетској берзи поскупљује и гас. У претходном периоду имали смо поскупљење нафте, што се на крају одразило и на повећање цијене гаса код нас - казао је “Гласу Српске” Антонић.

Цијена гаса од руске компаније према домаћем енергетском предузећу је већа за око пет одсто, али ће “Гас Рес” крајњим купцима испоставити нижи цјеновник.

- Донијели смо одлуку да се одрекнемо дијела зараде па ће наша цијена ка крајњим купцима ићи највише до три одсто за четврти квартал ове године - казао је Антонић и подсјетио да су највећи потрошачи гаса у Српској предузећа “Алумина” и “Зворник-стан” из Зворника.

Нагласио је да преговори са руском компанијом у вези са склапањем уговора за наредну годину нису још почели те да ће прије него што разговори по том питању почну од домаћих потрошача прво прибавити податке које су им количине гаса неопходне за 2024. годину.

- Вјерујем да ћемо обновити уговор, са истим или чак бољим условима. И тренутни услови које имамо и који су договорени са “Гаспромом” су добри у односу на све остале у региону. Очекујемо да наставимо досадашњу успјешну сарадњу - поручио је Антонић.

Према најавама Русију би у новембру требало да посјети и предсједник Републике Српске Милорад Додик, а један од његових неизбјежних састанака у тој земљи требало би да буде и са представницима компаније “Гаспром”. Српска има дугорочни уговор са том руском компанијом, који је потписан још 2015. године, а у том уговору назначено је да се цијена гаса усклађује квартално са кретањем цијена нафтних деривата на берзи.

Република Српска се гасом снабдијева преко “Балканског тока”, који иде директно преко Црног мора, Турске, Бугарске, те преко Зајечара улази у Србију, одакле један крак иде ка БиХ.

ФБиХ

Сарајевски “Енергоинвест” је од “Гаспрома” добио предрачун да је цијена гаса у том ентитету за четврти квартал повећана за 4,96 одсто у односу на треће тромјесечје ове године.

- На повећање цијене гаса је утицао раст цијене нафтних деривата, али је дошло и до до тренда повећања вриједности долара у односу на евро и КМ, што је резултовало на крају поскупљењем - навели су у “Енергоинвесту”.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Банке у Српској прошле године оствариле профит од 189 милиона КМ Банке у Српској прошле године оствариле профит од 189 милиона КМ
У Српској код десеторо лица потврђена зараза морбилама У Српској код десеторо лица потврђена зараза морбилама
Килограм пшенице јефтинији од кифле у пекари Килограм пшенице јефтинији од кифле у пекари
Најчитаније
 • Четнички војвода Бранислав Гавриловић Брне
  17h 14m
  6
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  2h 46m
  1
 • Преминуо српски ММА репрезентативац Стефан Савић
  23h 28m
  0
 • Тужна судбина „фрушкогорске виле“
  17h 39m
  2
 • Здравствено стање генерала Младића веома тешко
  14h 51m
  2