Скупштина града Источно Сарајево: Ситуација у здравству тешка, услови отежани

27.09.2019. 15:41
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

На Скупштини града Источно Сарајево данас је усвојена Информација о стању примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите на подручју града, за 2018. годину, те Извјештај о извршењу буџета града за првих шест мјесеци ове године, у износу од 10.048.485 KМ или 67,50 одсто од плана. 

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић истакао је да је проблем у здравственом сектору евидентан, али је град Источно Сарајево, иако законски није надлежан за рјешавање тих питања, заинтересован за побољшање живота, да се ублажи и прилагоди здравствена заштита становника Источног Сарајева. 

Проблем се огледа у лошем систему финансирања свих здравствених установа, а директно даље се манифестује неадекватним финансијским плаћањима, али и одласком стручног кадра не само у иноземство, него и у болнице у Федерацији – нагласио је Вучетић.

Вучетић је додао да је на граду Источно Сарајево даље да својим буџетом олакшава проблеме у здравству, набавком апарата и сарадњом са институцијама Републике Српске. 

Одборници Скупштине су се сложили да је ситуација у здравству тешка, да запослени у болницама и Домовима здравља раде у отежаним условима, да су многи објекти стари и дотрајали, те да је постојећа опрема није довољна за све што здравство мора да пружи становницима.

Слика

На ове отежане услове је указао Шеф клуба одборника СНСД-а Дамјан Шкипина. Он је похвалио рад свих здравствених радника, који упркос тешким условима, обављају свој посао. 

На скупштини је разматран и Извјештај о извршењу буџета града за првих шест мјесеци ове године. У Извјештају се наводи да су укупни буџетски расходи и издраци за шест мјесеци реализовани у износу од 7.468.087 KМ или 50,17 одсто у односу на план, а у буџету града порески приходи износе 2,8 милиона KМ, што је 45,51 одсто од плана, а непорески око 1,7 милиона KМ или 67,61 одсто. 

Шеф клуба СДС-а Ненад Самарџија сматра да је буџет из године у годину стабилан, гдје су уравнотежени приходи и расходи. 

Слика

Самарџија указао да је суфицит од 2,5 милиона KМ резултат нереализованих пројеката, који се требају реализовати из кредитних средстава, а не одређених уштеда. 

На дневном реду Скупштине разматрана је и Информација о стању у областима информисања и улоге електронских медија и штампе у процесу развоја демократских односа са аспекта њихове присутности и активног учешћа у раду локалне заједнице, као и Информација о стању у области запошљавања и реализацији програма запошљавања са освртом на борачке категорије, те доношење одлуке о измјени и допуни Одлуке о оснивању Аграрног фонда града.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
Најчитаније
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    22h 27m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    23h 5m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    10h 3m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    11h 50m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    10h 50m
    0