Skupština grada Istočno Sarajevo: Situacija u zdravstvu teška, uslovi otežani

27.09.2019. 15:41
0
IZVOR: srpskainfo.com

Na Skupštini grada Istočno Sarajevo danas je usvojena Informacija o stanju primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite na području grada, za 2018. godinu, te Izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci ove godine, u iznosu od 10.048.485 KM ili 67,50 odsto od plana. 

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić istakao je da je problem u zdravstvenom sektoru evidentan, ali je grad Istočno Sarajevo, iako zakonski nije nadležan za rješavanje tih pitanja, zainteresovan za poboljšanje života, da se ublaži i prilagodi zdravstvena zaštita stanovnika Istočnog Sarajeva. 

Problem se ogleda u lošem sistemu finansiranja svih zdravstvenih ustanova, a direktno dalje se manifestuje neadekvatnim finansijskim plaćanjima, ali i odlaskom stručnog kadra ne samo u inozemstvo, nego i u bolnice u Federaciji – naglasio je Vučetić.

Vučetić je dodao da je na gradu Istočno Sarajevo dalje da svojim budžetom olakšava probleme u zdravstvu, nabavkom aparata i saradnjom sa institucijama Republike Srpske. 

Odbornici Skupštine su se složili da je situacija u zdravstvu teška, da zaposleni u bolnicama i Domovima zdravlja rade u otežanim uslovima, da su mnogi objekti stari i dotrajali, te da je postojeća oprema nije dovoljna za sve što zdravstvo mora da pruži stanovnicima.

Slika

Na ove otežane uslove je ukazao Šef kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina. On je pohvalio rad svih zdravstvenih radnika, koji uprkos teškim uslovima, obavljaju svoj posao. 

Na skupštini je razmatran i Izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci ove godine. U Izvještaju se navodi da su ukupni budžetski rashodi i izdraci za šest mjeseci realizovani u iznosu od 7.468.087 KM ili 50,17 odsto u odnosu na plan, a u budžetu grada poreski prihodi iznose 2,8 miliona KM, što je 45,51 odsto od plana, a neporeski oko 1,7 miliona KM ili 67,61 odsto. 

Šef kluba SDS-a Nenad Samardžija smatra da je budžet iz godine u godinu stabilan, gdje su uravnoteženi prihodi i rashodi. 

Slika

Samardžija ukazao da je suficit od 2,5 miliona KM rezultat nerealizovanih projekata, koji se trebaju realizovati iz kreditnih sredstava, a ne određenih ušteda. 

Na dnevnom redu Skupštine razmatrana je i Informacija o stanju u oblastima informisanja i uloge elektronskih medija i štampe u procesu razvoja demokratskih odnosa sa aspekta njihove prisutnosti i aktivnog učešća u radu lokalne zajednice, kao i Informacija o stanju u oblasti zapošljavanja i realizaciji programa zapošljavanja sa osvrtom na boračke kategorije, te donošenje odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Agrarnog fonda grada.

Komentari 0
Povezane vijesti
„Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji „Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    2h 24m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    2h 29m
    1
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    15h 51m
    0
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    3h 21m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    3h 35m
    0