Слава спомен-цркве јошаничким мученицима - српско име опстало упркос стравичном злочину

24.05.2023. 15:23
0
ИЗВОР: srna.rs

У Горњој Јошаници код Фоче данас је прослављена крсна слава Цркве Светих Ћирила и Методија и служен парастос за мјештане овог краја страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату, међу којима је и 56 жртава стравичног злочина, који је починила муслиманска војска на Никољдан 1992. године.

Свету архијерејску литургију у Цркви Светих Ћирила и Методија, која је подигнута у спомен на јошаничке мученике, служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

У обраћању вјерницима, након парастоса код споменика у близини цркве, митрополит Хризостом је навео да су мјештани Јошанице страдали само због српског имена и православља, од оних који су жељели растурање бивше отаџбине и уништење свега што је било заједничко и племенито.

Владика је навео да су незвани гости дошли у Јошаницу када их нико није очекивао - на Светог Николаја, поклали нејач и старе и бестијално их мучили.

Он је поручио да је воља Божија да јошанички мученици нису заборављени и да сваке године народ долази на мјесто њиховог страдања, прислужује им свијеће и полаже цвијеће.

- Они су прибројани сабору наших светих предака, то је слава и утјеха свих мученика и невино пострадалих. Зато данас, када је наша слава, знам да је жаловање још присутно, али и њима и свима нама још пјевамо Христос васкрсе - рекао је владика Хризостом.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да је разочаравајуће што послије 31 годину нико није одговарао за злочин у Јошаници.

- Безброј апела и дописа које шаљемо, ја као начелник и Борачка и Организација породица погинулих, надам се да ће утицати на тужилаштво и судство да овај гнусни злочин, можда и највећи у овом дијелу Српске, истраже и виновнике приведу лицу правде - навео је Вукадиновић.

Он је поручио да данашња слава и велики број окупљеног народа свједоче да Јошаница васкрсава.

- Васкрсава овом црквом коју смо успјели да изградимо уз вољу Божију и вољу народа. Довели смо асфалтни пут да ово мјесто управо буде мјесто сабирања, мјесто историјских часова, гдје ће наша дјеца и потомци памтити шта се десило 1992. Године - рекао је Вукадиновић.

Слика

Фото: srna.rs

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић поручио је испред споменика јошаничким мученицима да максима која важи свуда у свијету - да је правда спора, али достижна, не вриједи само за Србе.

Он је навео да је било довољно елемената и доказа да се овај злочин одмах послије рата процесуира и да починиоци одавно буду у затвору.

- Свједоци смо да је 31 година прошла, а да нико још није процесуиран за овај злочин у којем жртве нису биране, од дјетета од двије и по године до најстаријих. Злочин је извршен и ватреним и хладним оружјем, обудкције су извршене, докази прикупљени, али они људи који су похапшени прошле године и даље су на слободи - рекао је Остојић.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Небојша Видаковић рекао је да је задатак свих у Републици Српској да чувају сјећање на невино пострадале Јошаничане.

- Суд БиХ још није процесуирао злочинце, иако су опни познати свима, само не Суду БиХ - рекао је Видаковић.

Свједок злочина Душанка Лаловић каже да заборава нема и да су сјећања иста, без обзира да ли је прошла једна или 31 година.

- Починиоци злочина стварају своје породице, стварају империје по бијелом свијету добро заштићени од надлежних провосудних институција - рекла је Лаловићева.

Она је додала да се након хапшења осумњичених у децембру, и њиховог пуштања на слободу, нажалост, ништа није десило.

Домаћини крсне славе били су ловци из Јошанице, чланови Ловачке секције "Прељућа" при фочанском Ловачком удружењу "Бакић".

Члан ловачке секције Ненад Матовић каже да им је срце пуно када виде да се око цркве народ окупио у великом броју.

- Наша црква, поред вјерске вриједности, има и моралну поруку, а то је да смо остали и опстали на овим просторима, да се још окупљамо, да ћемо и остати и опстати и у будућим временима, да ће се слава цркве славити, а нама ловцима данас је посебна част - рекао је Матовић.

На Никољдан, 19. децембра 1992. године припадници такозване Армије БиХ на кућном прагу свирепо су убили 56 мјештана Горње Јошанице.

Међу жртвама је била 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Угашени су животи десетогодишње Драгане Вишњић, њеног три године млађег брата Дражена и двогодишње Данке Тановић.

Фочанска Борачка организација традиционално обиљежава сјећање на страдање у Јошаници у мају поводом љетног Никољдана, а спомен-црква је понијела име Светих Ћирила и Методија, који се прослављају два дана након Никољица.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 51m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 58m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 57m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 24m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 6m
    0