Слиједи низ догађаја посвећених блаженопочившем владици Атанасију

29.02.2024. 11:49
0
ИЗВОР: srna.rs

У Требињу ће бити одржан низ догађаја поводом три године од упокојења блаженопочившег епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, о чијем ће богословском и пастирском раду, значају његовог лика и дјела од сутра до недјеље, 3. марта, говорити многе истакнуте личности и јавни посленици.

Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске најављено је да ће у недјељу више архијереја Српске православне цркве и других помјесних цркава служити божанствену литургију и парастос блаженоупокојеном владици Атанасију у Саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу.

У Културном центру Требиње сутра у 18.30 часова планирано је отварање изложбе фотографија епископа Атанасија "Дете - парче неба на земљи", аутора настојатеља манастира Дужи јеромонаха Теофила, навели су из Епархије.

Најављено је да ће истог дана од 19.30 часова бити одржана прва сесија "Светосавска и Световасилијевска Херцеговина", на којој ће учествовати професори Момчило Голијанин, Љерка Јефтић, те Јово Марић и Сенка Дурутовић.

У Културном центру Требиње ће у суботу, 2. марта, од 18.30 часова бити промовисано друго издање књиге владике Атанасија под називом "Аскетика", о којој ће говорити епископ западноамерички Максим и отац Милорад Средојевић.

Истог дана у 19.30 часова биће одржана и друга сесија "Огледало, загонетка и личност", на којој ће говорити митрополит Месогеје и Лавреотике Николај /Хаџиниколау/.

Из Епархије су најавили да је у недјељу у Културном центру Требиње од 19.30 часова планирана и трећа сесија "Живо предање у Цркви" на којој ће говорити њихова високопреосвештенства митрополити крушевско-демирхисарски Јован и дабробосански Хризостом, као и Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Методије и игуман манастира Светих Архангела код Призрена архимандрит Михаило.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    17h 7m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    18h 18m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 44m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    19h 49m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    19h 17m
    0