Slijedi niz događaja posvećenih blaženopočivšem vladici Atanasiju

29.02.2024. 11:49
0
IZVOR: srna.rs

U Trebinju će biti održan niz događaja povodom tri godine od upokojenja blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, o čijem će bogoslovskom i pastirskom radu, značaju njegovog lika i djela od sutra do nedjelje, 3. marta, govoriti mnoge istaknute ličnosti i javni poslenici.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske najavljeno je da će u nedjelju više arhijereja Srpske pravoslavne crkve i drugih pomjesnih crkava služiti božanstvenu liturgiju i parastos blaženoupokojenom vladici Atanasiju u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

U Kulturnom centru Trebinje sutra u 18.30 časova planirano je otvaranje izložbe fotografija episkopa Atanasija "Dete - parče neba na zemlji", autora nastojatelja manastira Duži jeromonaha Teofila, naveli su iz Eparhije.

Najavljeno je da će istog dana od 19.30 časova biti održana prva sesija "Svetosavska i Svetovasilijevska Hercegovina", na kojoj će učestvovati profesori Momčilo Golijanin, Ljerka Jeftić, te Jovo Marić i Senka Durutović.

U Kulturnom centru Trebinje će u subotu, 2. marta, od 18.30 časova biti promovisano drugo izdanje knjige vladike Atanasija pod nazivom "Asketika", o kojoj će govoriti episkop zapadnoamerički Maksim i otac Milorad Sredojević.

Istog dana u 19.30 časova biće održana i druga sesija "Ogledalo, zagonetka i ličnost", na kojoj će govoriti mitropolit Mesogeje i Lavreotike Nikolaj /Hadžinikolau/.

Iz Eparhije su najavili da je u nedjelju u Kulturnom centru Trebinje od 19.30 časova planirana i treća sesija "Živo predanje u Crkvi" na kojoj će govoriti njihova visokopreosveštenstva mitropoliti kruševsko-demirhisarski Jovan i dabrobosanski Hrizostom, kao i Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije i iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena arhimandrit Mihailo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO) Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO)
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    21h 8m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    20h 48m
    1
  • Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice”
    22h 5m
    0
  • Proslavljena slava Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    23h 19m
    0
  • Odata počast srpskim borcima palim na Jasiku
    18h 57m
    4