Сломио кичму радећи од куће, суд одлучио да је то повреда на раду

11.12.2021. 12:45
1
ИЗВОР: СРНА

Савезни социјални суд у Њемачкој донио је одлуку да мушкарац који се током рада од куће оклизнуо и сломио кичму има право на одштету и да се његово кретање од кревета до рачунара сматра “осигураном активношћу”.

У пресуди се наводи да се мушкарац, који је био на путу ка послу од спаваће собе до кућне канцеларије један спрат ниже када се оклизнуо на степеницама и сломио торакални пршљен, кретао “осигураним путем према послу”.

- Подносилац тужбе доживио је незгоду на раду када је ујутру пао на путу ка кућној канцеларији - наводи се у одлуци суда.

Иако је ранија пресуда нижег суда гласила да је “мушкарац био у неосигураном припремном чину” и да не испуњава услове за одштету, федерални суд истиче да је радника, заправо, осигурао послодавац.

У пресуди није појашњено да ли је радник радио од куће због ковида 19 или из неког другог разлога, пренијела је “Раша тудеј”.

Суд је навео да се само прво кретање од кревета до канцеларије сматра одласком на посао, а да се кретање по кући након тога не сматра осигураним.

Одштета за активности у домаћинству или било којој другој локацији пружа се у истој мјери као кад је активност спроведена у просторијама компаније, све док је запослени радио од куће у вријеме повреде, објашњено је у одлуци суда.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mile 11.12.2021. 17:56
    Haha , kod nas i na poslu da slomis ne bi nista naplatio.Sta ti je Njemacka
Повезане вијести
Радник који је био на боловању 15 година тужио фирму јер му није дала повишицу Радник који је био на боловању 15 година тужио фирму јер му није дала повишицу
Њемачка од 1. августа признаје 60 полова Њемачка од 1. августа признаје 60 полова
Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 17m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 16m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 52m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 13m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 56m
    9