Сломио кичму радећи од куће, суд одлучио да је то повреда на раду

11.12.2021. 12:45
1
ИЗВОР: СРНА

Савезни социјални суд у Њемачкој донио је одлуку да мушкарац који се током рада од куће оклизнуо и сломио кичму има право на одштету и да се његово кретање од кревета до рачунара сматра “осигураном активношћу”.

У пресуди се наводи да се мушкарац, који је био на путу ка послу од спаваће собе до кућне канцеларије један спрат ниже када се оклизнуо на степеницама и сломио торакални пршљен, кретао “осигураним путем према послу”.

- Подносилац тужбе доживио је незгоду на раду када је ујутру пао на путу ка кућној канцеларији - наводи се у одлуци суда.

Иако је ранија пресуда нижег суда гласила да је “мушкарац био у неосигураном припремном чину” и да не испуњава услове за одштету, федерални суд истиче да је радника, заправо, осигурао послодавац.

У пресуди није појашњено да ли је радник радио од куће због ковида 19 или из неког другог разлога, пренијела је “Раша тудеј”.

Суд је навео да се само прво кретање од кревета до канцеларије сматра одласком на посао, а да се кретање по кући након тога не сматра осигураним.

Одштета за активности у домаћинству или било којој другој локацији пружа се у истој мјери као кад је активност спроведена у просторијама компаније, све док је запослени радио од куће у вријеме повреде, објашњено је у одлуци суда.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Mile 11.12.2021. 17:56
  Haha , kod nas i na poslu da slomis ne bi nista naplatio.Sta ti je Njemacka
Повезане вијести
Седам навијача Србије, приведених због туче, пуштено на слободу Седам навијача Србије, приведених због туче, пуштено на слободу
Дневница у БиХ као сатница у Европи Дневница у БиХ као сатница у Европи
Шта би се десило у Њемачкој ако би напустила ЕУ? Шта би се десило у Њемачкој ако би напустила ЕУ?
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  4h 4m
  6
 • Преврнуо се рингишпил, има повријеђених
  16h 15m
  0
 • Збринута четири дјетета повријеђена у превртању рингишпила
  15h 30m
  2
 • Покренута истрага против странке Раме Исака
  16h 8m
  6
 • Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а: Гласачки листић ПДП важећи
  19h 54m
  1