Словенци прогласили први степен упозорења због смањене снабдјевености гасом

11.07.2022. 19:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Словеначка регулаторна агенција за енергију данас је прогласила први од четири степена раног упозорења пред могућим тешкоћама у снабдијевању земним гасом.

Реаговала је и Влада низом препорука о могућим уштедама енергије рационалном регулацијом температуре у државној управи и јавном сектору.

Министар за инфраструктуру Словеније Бојан Кумер, који ће сутра пратити премијера Роберта Голоба у посјети Берлину, гдје ће енергетска ситуација у Европи бити једна од тема разговора са њемачким домаћинима, рекао је на конференцији за новинаре у Љубљани да је проглашење првог степена упозорења, између осталог, посљедица сметњи у набавци руског гаса путем гасовода “Сјеверни ток”.

- Ради се о томе да се правовремено припремимо за сезону гријања и могуће алтернативе - рекао је Кумер, додавши да је већина чланица ЕУ већ донијела слична или оштрија упозорења, али да снабдјевеност Словеније земним гасом тренутно још није угрожена.

Агенција за енергију као надлежни регулаторни орган упозорила је потрошаче да у будућности у случају слабијег протока земног гаса из Русије прилике могу захтијевати и проглашење већег степена кризе, те да може доћи до прекида испорука или потребе пребацивања на замјенске енергенте, преноси портал Индекс.

Кумер је потврдио је да је влада ових дана донијела мјере и препоруке о штедњи енергије и њеној рационалној потрошњи у државној управи и ширем јавном сектору, којима би се на хлађењу просторија љети и њихову гријању зими могло уштедјети око десет одсто укупне потрошње за ту намјену, односно око 10 милиона евра.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас
Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО) Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО)
Упозорење метеоролога за вечерас и сутра Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    1h 42m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    19h 25m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    20h 40m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    13h 42m
    5
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    21h 16m
    0