Служен парастос и положени вијенци за погинуле у операцији "Коридор"

26.06.2022. 13:00
0
ИЗВОР: srna.rs

У Дугој Њиви код Модриче положени су вијенци и цвијеће на спомен-обиљежје за погинуле припаднике Војске Републике Српске, министарстава унутрашњих послова Српске и Републике Српске Крајине који су погинули у операцији "Коридор" 1992. године.

На спомен-обиљежје вијенац су положили дипломатски представници Србије у Републици Српској и БиХ.

Цвијеће су положиле делегација Народне скупштине, представници Српске у заједничким инстутицајама, представници градова и општина, Трећег Пјешадијског пука, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског и Народноослободилачког рата и политичких партија.

Операцију "Коридор", чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника.

Директан повод за акцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са остатком Српске и Србијом, а комплетна акција завршена је 6. октобра изласком српске војске на ријеку Саву.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији "Коридор" погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    6h 18m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    13h 24m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    7h 33m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    11h 51m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    13h 43m
    0