Служен парастос српским жртавама усташких злочина

24.06.2024. 12:53
0
ИЗВОР: srna.rs

У Сребреници је данас служен парастос код спомен-крста и костурнице жртвама усташког злочина поводом обиљежавања 81 године од свирепог убиства 250 српских цивила које су усташе убиле на други и трећи дан Тројица 1943. године у овом мјесту и оближњим селима Витловци и Залазје.

Парастос је служен код спомен крста који је подигнут 2019. године изнад костурнице, чиме је обиљежено мјесто гдје су сахрањени посмртних остатака српских мученика које су усташе свирепо побиле само зато што су били Срби, православци.

Присутни су прислужили свијеће за покој душа настрадалих, а положено је и цвијеће код крста и спомен плоче, која је постављена 2015. године.

Цвијеће су положили начелник сребреничке општине Младен Грујичић и његов замјеник Момчило Цвјетиновић, те потпредсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић.

У спомен-костурници су, како је написано на надгробној плочи, земни остаци неких жртава које су свирепо побили припадници 29. бојне натпоручника НДХ Јосипа Курелеца у свом надирању ка Дрини починивши геноцид над српским народом Сребренице и околине убивши 2.262 српска цивила међу којима 430 дјеце.

Тачан број настрадалих и сахрањених у овој костурници није никада утврђен, али је тадашња комисија за обављање увиђаја идентификовала 229 лешева, а био је већи број оних које нису могли препознати. Међу убијеним било је 80 дјеце.

Грујичић је рекао да је спомен-обиљежје код спомен-костурнице било комунистичка подвала.

- Гледајући слику са овог споменика стиче се утисак да су Нијемци побили неке антифашисте, а истина је да су усташе са локалним муслиманима побили српски народ који су затекли у Сребреници на Тројице 1943. године. Свједоци смо да се поново покушава писати лажна историја по којој у посљедњем рату у БиХ нису страдали Срби - рекао је Грујичић.

Као што је доказано да су 1943. године страдали Срби, навео је Грујичић, доказаћемо страдања и у посљедњем рату у БиХ у коме су муслиманске формације починиле звјерства над српским народом око Сребренице и Братунца.

Миловановић је изјавио да жртве не смију бити заборављене.

- Морамо поштовати и одавати дужну пошту жртвама да се злочин не понови као 1992. године, а који су починили потомци убица српских цивила 1943. године - поручио је Миловановић.

Он је објаснио да ова костурница и спомен-плоча показују да су на простору Сребренице Срби страдали у континуитету у свим ратовима, што је комунистички режим прикривао, а то потврђује чињеница да на овој костурници нема имена и презимена жртава, него рељеф на коме су приказани Нијемци како стријељају партизане.

- То није истина, већ су усташе убијале недужно српско становништво међу којима велики број дјеце - рекао је Миловановић.

Мјештанин Сребренице Слободан Благојевић каже да је данас одао пошту својим прецима за које не зна гдје су сахрањени.

- Прадједа Благоја су 1918. године заробили Аустријнци и никада се није сазнало гдје је убијен и гдје му је гроб, исто је и са дједом Слободаном, чије име носим, кога су 1948. године одвели комунисти, а отац Душан је нестао на Залазју 1992. године и још нису пронађени његови посмртни остаци - рекао је Благојевић.

Обиљежавање великог српског страдања на Тројчиндан 1943. године у Сребреници почело је прије десетак година.

Комунистичка власт је забрањивала и санкционисала помињање овог злочина, а посебно имена жртава.

Деценијама се говорило да је ријеч о спомен-костурници убијених антифашиста, што није одговарало истини, јер су овдје убијани идеолошки неопредијељени цивили који су мирно живјели у својим кућама, а страдали су само што су били Срби.

За злочине над српским цивилима на подручју Сребренице и Братунца у протеклом рату, као и за усташки злочин из 1943. године нико није одговарао

Историчар Драга Мастиловић изјавио је раније, представљајући зборник докумената "Злочин геноцида над Србима из Сребренице у Другом свјетском рату" који је приредила група историчара, да су они дошли до оцјене да је над Србима у Сребреничком срезу почињен геноцид.

- Постојала је јасна намјера потпуног истребљења српског становништва са овог простора, што потврђује податак да је убијено 430 дјеце, а то показује да је намјера била да Срби биолошки нестану - рекао је Мастиловић.

О тројчинданском покољу у Сребреници постоје записници са вјештачења комисије тадашње усташке власти, предвођене судијом Вејсилом Хаџибегићем, која је извршила ексхумацију и идентификацију лешева, те документовала списак припадника 29. бојне који су починили злочин.

За ове злочине је на симболичну казну пред судом у Загребу осуђен натпоручник Јосип Курелец, али је и та казна потом укинута.

Коментари 0
Повезане вијести
Убиство судије Илића Убиство судије Илића
Милановић: Заклали ми мајку која је вјеровала у добро у људима Милановић: Заклали ми мајку која је вјеровала у добро у људима
Обиљежавање страдања у Братунцу: Данас тугује цијели српски народ Обиљежавање страдања у Братунцу: Данас тугује цијели српски народ
Најчитаније
 • Мушкарац оставио кофере са људским остацима на мосту
  20h 12m
  0
 • Србија: Измјерено невјероватних 50 степени
  22h 6m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  7h 12m
  0
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  2h 30m
  0
 • Огласио се главни тужилац послије саслушања осумњиченог за убиство Данке Илић
  20h 55m
  0