Služen parastos srpskim žrtavama ustaških zločina

24.06.2024. 12:53
0
IZVOR: srna.rs

U Srebrenici je danas služen parastos kod spomen-krsta i kosturnice žrtvama ustaškog zločina povodom obilježavanja 81 godine od svirepog ubistva 250 srpskih civila koje su ustaše ubile na drugi i treći dan Trojica 1943. godine u ovom mjestu i obližnjim selima Vitlovci i Zalazje.

Parastos je služen kod spomen krsta koji je podignut 2019. godine iznad kosturnice, čime je obilježeno mjesto gdje su sahranjeni posmrtnih ostataka srpskih mučenika koje su ustaše svirepo pobile samo zato što su bili Srbi, pravoslavci.

Prisutni su prislužili svijeće za pokoj duša nastradalih, a položeno je i cvijeće kod krsta i spomen ploče, koja je postavljena 2015. godine.

Cvijeće su položili načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić i njegov zamjenik Momčilo Cvjetinović, te potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović.

U spomen-kosturnici su, kako je napisano na nadgrobnoj ploči, zemni ostaci nekih žrtava koje su svirepo pobili pripadnici 29. bojne natporučnika NDH Josipa Kureleca u svom nadiranju ka Drini počinivši genocid nad srpskim narodom Srebrenice i okoline ubivši 2.262 srpska civila među kojima 430 djece.

Tačan broj nastradalih i sahranjenih u ovoj kosturnici nije nikada utvrđen, ali je tadašnja komisija za obavljanje uviđaja identifikovala 229 leševa, a bio je veći broj onih koje nisu mogli prepoznati. Među ubijenim bilo je 80 djece.

Grujičić je rekao da je spomen-obilježje kod spomen-kosturnice bilo komunistička podvala.

- Gledajući sliku sa ovog spomenika stiče se utisak da su Nijemci pobili neke antifašiste, a istina je da su ustaše sa lokalnim muslimanima pobili srpski narod koji su zatekli u Srebrenici na Trojice 1943. godine. Svjedoci smo da se ponovo pokušava pisati lažna istorija po kojoj u posljednjem ratu u BiH nisu stradali Srbi - rekao je Grujičić.

Kao što je dokazano da su 1943. godine stradali Srbi, naveo je Grujičić, dokazaćemo stradanja i u posljednjem ratu u BiH u kome su muslimanske formacije počinile zvjerstva nad srpskim narodom oko Srebrenice i Bratunca.

Milovanović je izjavio da žrtve ne smiju biti zaboravljene.

- Moramo poštovati i odavati dužnu poštu žrtvama da se zločin ne ponovi kao 1992. godine, a koji su počinili potomci ubica srpskih civila 1943. godine - poručio je Milovanović.

On je objasnio da ova kosturnica i spomen-ploča pokazuju da su na prostoru Srebrenice Srbi stradali u kontinuitetu u svim ratovima, što je komunistički režim prikrivao, a to potvrđuje činjenica da na ovoj kosturnici nema imena i prezimena žrtava, nego reljef na kome su prikazani Nijemci kako strijeljaju partizane.

- To nije istina, već su ustaše ubijale nedužno srpsko stanovništvo među kojima veliki broj djece - rekao je Milovanović.

Mještanin Srebrenice Slobodan Blagojević kaže da je danas odao poštu svojim precima za koje ne zna gdje su sahranjeni.

- Pradjeda Blagoja su 1918. godine zarobili Austrijnci i nikada se nije saznalo gdje je ubijen i gdje mu je grob, isto je i sa djedom Slobodanom, čije ime nosim, koga su 1948. godine odveli komunisti, a otac Dušan je nestao na Zalazju 1992. godine i još nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci - rekao je Blagojević.

Obilježavanje velikog srpskog stradanja na Trojčindan 1943. godine u Srebrenici počelo je prije desetak godina.

Komunistička vlast je zabranjivala i sankcionisala pominjanje ovog zločina, a posebno imena žrtava.

Decenijama se govorilo da je riječ o spomen-kosturnici ubijenih antifašista, što nije odgovaralo istini, jer su ovdje ubijani ideološki neopredijeljeni civili koji su mirno živjeli u svojim kućama, a stradali su samo što su bili Srbi.

Za zločine nad srpskim civilima na području Srebrenice i Bratunca u proteklom ratu, kao i za ustaški zločin iz 1943. godine niko nije odgovarao

Istoričar Draga Mastilović izjavio je ranije, predstavljajući zbornik dokumenata "Zločin genocida nad Srbima iz Srebrenice u Drugom svjetskom ratu" koji je priredila grupa istoričara, da su oni došli do ocjene da je nad Srbima u Srebreničkom srezu počinjen genocid.

- Postojala je jasna namjera potpunog istrebljenja srpskog stanovništva sa ovog prostora, što potvrđuje podatak da je ubijeno 430 djece, a to pokazuje da je namjera bila da Srbi biološki nestanu - rekao je Mastilović.

O trojčindanskom pokolju u Srebrenici postoje zapisnici sa vještačenja komisije tadašnje ustaške vlasti, predvođene sudijom Vejsilom Hadžibegićem, koja je izvršila ekshumaciju i identifikaciju leševa, te dokumentovala spisak pripadnika 29. bojne koji su počinili zločin.

Za ove zločine je na simboličnu kaznu pred sudom u Zagrebu osuđen natporučnik Josip Kurelec, ali je i ta kazna potom ukinuta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na stravično stradanje jabučkih Srba: 32 godine tišine i tuge Sjećanje na stravično stradanje jabučkih Srba: 32 godine tišine i tuge
Obilježavanje dana stradanja srpskog stanovništva 30. jula Obilježavanje dana stradanja srpskog stanovništva 30. jula
Povećan broj žrtava u Daruvaru: Podlegla još jedna žrtva Povećan broj žrtava u Daruvaru: Podlegla još jedna žrtva
Najčitanije
 • Bager udario biciklistu, čovjek stradao na mjestu
  20h 27m
  0
 • MUP Srpske uvodi novu praksu za plaćanje kazni
  19h 14m
  0
 • Nepoznati detalji iz života Stevana Kalembera
  1h 19m
  0
 • Krađa u drogeriji u Istočnoj Ilidži
  1h 51m
  0
 • Krao po plažama u Budvi, pao u policijskoj zasjedi
  15h 24m
  0