Смањење броја запослених изостављено у буџетима

13.01.2021. 19:18
0

Начелници и градоначелници 26 општина и градова у Републици Српској предложили су, а локалне скупштине усвојиле, буџете за ову годину, не марећи за Закон о локалној самоуправи Српске који предвиђа да до 30. јуна ове године морају да ускладе број запослених са бројем становника у својој локалној заједници, пише данашњи Глас Српске.

Лист наводи да према том закону, који је усвојен 30. новембра 2016. године и који је требао да ступи на снагу 30. јуна 2019. године, али је његова примјена одгођена за посљедњи дан јуна ове године, у општинским и градским управама моћи ће да буду максимално три запослена на хиљаду становника.

Упркос томе, наглашава лист, челници општина и градова у буџетима за 2019. годину предвидјели су исти износ средстава за плате запослених као и у протеклој години.

Како се наводи у тексту, Министарство финансија Српске дало је сагласност на предложене буџете.

– Укупно 26 јединица локалне самоуправе Српске доставило је Министарству финансија приједлоге буџета за 2021. годину и сви су одобрени. С обзиром на то да измјене Закона о локалној самоуправи ступају на снагу у другој половини текуће године, средства која се тичу буџетске ставке “Расходи за лична примања запослених” прилагођаваће се накнадно, по потреби, поменутим законским измјенама – навели су из овог министарства.

Из Министарства финансија подсјећају на чињеницу да јединице локалне самоуправе имају самосталност у прерасподјели сопствених буџетских средстава по ставкама, као и могућност ребаланса буџета током фискалне године.

Начелник Котор Вароша Зденко Сакан потврдио је за Глас Српске да су у буџету за ову годину планиран износ средстава за постојећи број запослених који је готово идентичан прошлогодишњем и да је добио сагласност ресорног министарства.

И начелник Сокоца Милован Бјелица каже да је предвидио отприлике исти износ за плате као и прошле године.

– Мијењаћемо ствари у ходу и усвојити ребаланс уколико буде требало, али не искључујем могућност да поново буде одгођено ступање закона на снагу – рекао је Бјелица.

Глас Српске наводи да Закон о локалној самоуправи каже да максималан број запослених у градској, односно општинској управи, не може бити већи од три запослена на 1.000 становника, а изузетак су локалне заједнице са мање од 5.000 становника.

Према закону, одговорно лице биће кажњено са 5.000 КМ ако не поступи по овим законским одредбама.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
У Источном Сарајеву једна особа новозаражена вирусом корона
Пољопривредници не одустају од ранијих захтјева
Вишковић: Српска има обезбијеђен новац за вакцине
Најчитаније
 • Паљанин осумњичен због злоупотребе службеног положаја
  13h 24m
  0
 • Ухапшено лице због крађе у Палама
  21.01.2021
  0
 • Паљанин први допливао до Часног крста на Перућцу
  20.01.2021
  3
 • Лубура: Имам потврду да депонија у Крупачким стијенама нема еколошку дозволу
  21.01.2021
  1
 • Преминула Мира Фурлан
  20h 53m
  0