Шмитове одлуке не могу у Службени гласник Републике Српске

21.06.2023. 21:47
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су Закон о измјени Закона о објављивању закона и других прописа којим престаје обавеза да се у "Службеном гласнику" Српске објављују прописи и други акти које доноси високи представник у БиХ.

Од укупно 61 присутних посланика, 54 је гласало за усвајање наведеног законског акта, а нико није био против ни уздржан.

Народна скупштина усвојила и 10 закључака у вези са неуставним дјеловањем Уставног суда БиХ.

Предлагачи измјена овог закона, а то су народни посланици у републичком Парламенту, као кључни разлог брисања одредбе, наводе да Кристијан Шмит, није именован на функцију високог представника у БиХ у складу са чланом 1. став 2. Анекса 10 Општег оквирног споразума о миру за БиХ, а који, између осталог, предвиђа да високи представник "треба бити именован у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација". 

Пошто Шмит није добио легитимитет Савјета безбједности УН-а, Република Српска га не признаје као високог представника у БиХ, па се измјенама закона, предлаже да се прописи и други акти које он доноси не објављују у "Службеном гласнику Републике Српске". 

Подсјетимо, Влада РС је јуче на шестој посебној сједници у Бањалуци, дала Мишљење на Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа РС, по хитном поступку, гдје су навели да је овај приједлог у складу са Уставом, правним системом и Правилима за израду закона и других прописа Републике Српске.

- Уставни основ за доношење овог закона садржан је у одредбама Амандмана тачка 4) на члан 68. Устава РС, према којем Република уређује и обезбјеђује уставност и законитост и у члану 70. став 1. тачка 2. Устава РС, према којем Народна скупштина доноси законе, друге прописе и опште акте - саопштили су из Владе, те додали да је Чланом 109 став 2. Устава Републике Српске прописано да се закони, други прописи и општи акти, прије ступања на снагу објављују у одговарајућем службеном гласилу.

- Такође, у преамбули Устава изражена је јасна опредјељеност РС за потпуно поштовање и досљедно примјењивање Општег оквирног споразума о миру за БиХ, док је у члану 5. Устава изричито утврђено да се уставно уређење Републике, између осталог, темељи на гарантовању и заштити људских слобода и права у складу са међународним стандардима и владавини права - наводе из Владе РС.

Коментари 0
Повезане вијести
У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције
Усвојен Ребаланс буџета Српске Усвојен Ребаланс буџета Српске
Судски процес Додику и Лукићу почиње 16. октобра Судски процес Додику и Лукићу почиње 16. октобра
Најчитаније
 • Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ
  21h 4m
  8
 • Косовски витез Милош Ћирковић: На згаришту икона Светог Алимпија Столпника
  3h 1m
  0
 • Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
  9h 15m
  3
 • Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул
  4h 31m
  2
 • Јаков Игњатовић - Зачетник реализма у српској књижевности
  7h 21m
  0