Šmitove odluke ne mogu u Službeni glasnik Republike Srpske

21.06.2023. 21:47
0
IZVOR: glassrpske.com

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa kojim prestaje obaveza da se u "Službenom glasniku" Srpske objavljuju propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH.

Od ukupno 61 prisutnih poslanika, 54 je glasalo za usvajanje navedenog zakonskog akta, a niko nije bio protiv ni uzdržan.

Narodna skupština usvojila i 10 zaključaka u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH.

Predlagači izmjena ovog zakona, a to su narodni poslanici u republičkom Parlamentu, kao ključni razlog brisanja odredbe, navode da Kristijan Šmit, nije imenovan na funkciju visokog predstavnika u BiH u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, a koji, između ostalog, predviđa da visoki predstavnik "treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija". 

Pošto Šmit nije dobio legitimitet Savjeta bezbjednosti UN-a, Republika Srpska ga ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH, pa se izmjenama zakona, predlaže da se propisi i drugi akti koje on donosi ne objavljuju u "Službenom glasniku Republike Srpske". 

Podsjetimo, Vlada RS je juče na šestoj posebnoj sjednici u Banjaluci, dala Mišljenje na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, po hitnom postupku, gdje su naveli da je ovaj prijedlog u skladu sa Ustavom, pravnim sistemom i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske.

- Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u odredbama Amandmana tačka 4) na član 68. Ustava RS, prema kojem Republika uređuje i obezbjeđuje ustavnost i zakonitost i u članu 70. stav 1. tačka 2. Ustava RS, prema kojem Narodna skupština donosi zakone, druge propise i opšte akte - saopštili su iz Vlade, te dodali da je Članom 109 stav 2. Ustava Republike Srpske propisano da se zakoni, drugi propisi i opšti akti, prije stupanja na snagu objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu.

- Takođe, u preambuli Ustava izražena je jasna opredjeljenost RS za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, dok je u članu 5. Ustava izričito utvrđeno da se ustavno uređenje Republike, između ostalog, temelji na garantovanju i zaštiti ljudskih sloboda i prava u skladu sa međunarodnim standardima i vladavini prava - navode iz Vlade RS.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šta piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova u vezi sa Srebrenicom Šta piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova u vezi sa Srebrenicom
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Poslanici danas i o Izbornom zakonu Republike Srpske Poslanici danas i o Izbornom zakonu Republike Srpske
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    21h 9m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 53m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    14h 38m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    11h 37m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    11h 43m
    0