Смртна казна није избрисана из Устава РС

07.08.2020. 10:36
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Уставу РС и даље стоји одредба о томе да се смртна казна може изрећи за најтежа кривична дјела, иако је Уставни суд БиХ прије десет мјесеци наложио да ова одредба буде избрисана.

Уставни суд је, наиме, одлуком по апелацији дао рок од три мјесеца да се поменута одредба у члану 11 избрише, а надлежни из Народне скупштине РС су након те одлуке изјавили да ће бити припремљен уставни амандман да се она примијени. 

Подсјећања ради, највиши званичници РС се годинама залажу да се смртна казна избрише јер се важећим законским прописима ионако не може изрећи, међутим ниједна иницијатива да се усвоје измјене Устава РС протеклих година није успјела јер су бошњачки представници инсистирали да се уз брисање ове одредбе на истој сједници усвоје амандмани које су они тражили.

Тим њиховим амандманима би се, како тврде, повећала заступљеност Бошњака у институцијама РС. Уз ове амандмане требало је да буде усвојено још неколико десетина амандмана којима би се, између осталог, прописало да Бањалука постане главни град РС, умјесто Сарајева, како је сада дефинисано у Уставу. 

У Уставном суду БиХ је, уз образложење ове одлуке, стајало да је усвојена апелација Клуба Бошњака у Вијећу народа РС да оспорена одредба није у складу са чланом ИИ/2 Устава БиХ у вези са чланом 1. Протокола број 13 уз Европску конвенцију, који се односи на укидање смртне казне у свим околностима.

У тој институцији су избјегли да одговоре на питање "Независних" да ли је одредба требало да буде избрисана из Устава РС, или је прихватљиво да и даље стоји у Уставу. 

"Уставни суд је укинуо оспорену одредбу и утврдио да она престаје важити наредног дана од дана објављивања одлуке Уставног суда у 'Службеном гласнику БиХ'", навели су у одговору "Независним" без икаквих даљих појашњења. 

Подсјећања ради, у БиХ постоји близу стотину одлука Уставног суда БиХ које нису имплементиране, а једна од њих односи се на чињеницу да српски народ и даље нема конститутивност у кантонима у ФБиХ с хрватском већином. 

У Народној скупштини РС су нам појаснили да самом чињеницом да је ова одредба усвојена она престаје да важи, те нам нису могли одговорити да ли ће бити сазвана сједница на којој ће се расправљати о амандману на Устав РС. 

У Европској комисији такође нису улазили у детаље и само су нам кратко одговорили да је тражено да се смртна казна избрише из Устава РС јер није у складу с европском правном стечевином. 

У Мишљењу Европске комисије из маја прошле године наведено је да формалним постојањем ове одредбе у Уставу РС БиХ крши темељне одредбе о људским правима. Уз смртну казну они истичу да у цијелој БиХ треба ријешити проблем неједнакости грађана, забрану дискриминације и мучења, те да, иако постоје одредбе о једнакости полова, оне нису имплементиране у цијелости. 

Укидање смртне казне је једна од 14 кључних препорука изречених у Мишљењу, а у истом пасусу се тражи усвајање механизма на државном нивоу за превенцију мучења и лошег третмана. 

У Аналитичком извјештају Европске комисије, који је објављен уз Мишљење, је у дијелу о смртној казни наведено да истовремено треба ријешити случајеве неријешених убистава у цијелој земљи, уз обезбјеђивање непристрасних и независних истрага.

Коментари 0
Повезане вијести
ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто
Бивши замјеник министра полиције осуђен на смрт Бивши замјеник министра полиције осуђен на смрт
Закон о лијековима на чекању због одмора Закон о лијековима на чекању због одмора
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву ноћас горјела четири аутомобила
  6h 50m
  1
 • Оштећена три возила у пожару у Спасовданској улици
  9h 33m
  0
 • Крађа из маркета у Источном Новом Сарајеву
  9h 47m
  1
 • Горјело ауто у Миљевићима
  9h 50m
  2
 • Годишњица напада на свештеничку породицу Старовлах на Палама
  11h 29m
  0