Снима се филм о истини о случају "Рачак"

10.12.2021. 10:10
0
ИЗВОР: Срна

Филм о дешавањима у Рачку у јануару 1999. године снима се у околини Ниша, а приказаће хронологију дешавања и како је дошло до тога да српска антитерориситчка акција буде представљена као масакр над албанским цивилима на Косову и Метохији и послужи за НАТО бомбардовање Србије.

Филм је дио серијала документарно-играних филмова "Досије Косово".

Ауторка серијала Слађана Зарић рекла је да ће у документарном филму о дешавањима у Рачку гледаоци први пут имати прилику да сазнају шта се тамо десило, јер ће се филм бавити хронологијом дешавања од 15. до 19. јануара 1999. године.

Она је навела да је филм базиран на свједочењима људи који су тада били у Рачку, припадника оперативно-потерних група и припадника посебних јединица полиције из Урошевца.

- Многима ће бити интересантно да виде како је дошло до тога да једна сјајна антитерористичка акција буде представљена као масакр цивила - рекла је Зарићева, која се нада да ће овај филм допринијети да се расвијетли један од најконтроверзнијих догађаја у историји.

Филмску екипу посјетио је министар унутрашњих послова Александар Вулин, те том приликом и истакао да је задатак ове генерације да цијелом свијету покаже да је Рачак био лаж након које је почела НАТО агресија.

Он је истакао да је задатак ове генерације да покаже цијелом свијету да је НАТО бомбардовао Србију и од Срба направио злочинце, саопштено је из МУП Србије.

- У то време нисмо били ни довољно способни, ни довољно паметни да покажемо целом свету каква је то била страшна лаж - рекао је Вулин.

Он је истакао да Срби више никада неће дозволити да им други пишу историју, јер када је други пишу, онда Србе представљају као злочинце.

- Никада више нећемо дозволити да други измишљају истину о нама, јер истина је једна, а она је на страни српског народа - нагласио је Вулин.

Истакао је да је ауторка серијала Слађана Зарић још једном показала како се на документован, студиозан и модеран начин може показати истина о српском народу - истина о Рачку.

- Рачак је велика лаж, страшан фалсификат, велика увреда за читаво човечанство и за свакога онога ко је ову лаж изрекао, али Рачак је и наша прилика да покажемо колико смо као народ неправедно уништавани, убијани, колико смо кажњавани за туђе грехе и колико смо туђе лажи некада прихватали као своју истину - нагласио је Вулин.

Додао је да је поносан што је на челу МУП Србије, које је помогло Радио-телевизији Србије да ову велику неправду исправи и да се истина каже без обзира колико коштала.

МУП и Радио-телевизија Србије у заједничкој продукцији раде серијал документарно-играних филмова "Досије Косово", који се бави хронологијом дешавања и судбинама цивила и припадника полиције на Косову и Метохији у периоду од 1998. до 2001. године. Серијал ће обухватати шест филмова.

Коментари 0
Повезане вијести
Завршен филм о доктору Зорану Станковићу Завршен филм о доктору Зорану Станковићу
Џудистима Спарте четири одличја у Нишу Џудистима Спарте четири одличја у Нишу
Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    13h 24m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 16m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 7m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    10h 59m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    19h 52m
    0