Snima se film o istini o slučaju "Račak"

10.12.2021. 10:10
0
IZVOR: Srna

Film o dešavanjima u Račku u januaru 1999. godine snima se u okolini Niša, a prikazaće hronologiju dešavanja i kako je došlo do toga da srpska antiterorisitčka akcija bude predstavljena kao masakr nad albanskim civilima na Kosovu i Metohiji i posluži za NATO bombardovanje Srbije.

Film je dio serijala dokumentarno-igranih filmova "Dosije Kosovo".

Autorka serijala Slađana Zarić rekla je da će u dokumentarnom filmu o dešavanjima u Račku gledaoci prvi put imati priliku da saznaju šta se tamo desilo, jer će se film baviti hronologijom dešavanja od 15. do 19. januara 1999. godine.

Ona je navela da je film baziran na svjedočenjima ljudi koji su tada bili u Račku, pripadnika operativno-poternih grupa i pripadnika posebnih jedinica policije iz Uroševca.

- Mnogima će biti interesantno da vide kako je došlo do toga da jedna sjajna antiteroristička akcija bude predstavljena kao masakr civila - rekla je Zarićeva, koja se nada da će ovaj film doprinijeti da se rasvijetli jedan od najkontroverznijih događaja u istoriji.

Filmsku ekipu posjetio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, te tom prilikom i istakao da je zadatak ove generacije da cijelom svijetu pokaže da je Račak bio laž nakon koje je počela NATO agresija.

On je istakao da je zadatak ove generacije da pokaže cijelom svijetu da je NATO bombardovao Srbiju i od Srba napravio zločince, saopšteno je iz MUP Srbije.

- U to vreme nismo bili ni dovoljno sposobni, ni dovoljno pametni da pokažemo celom svetu kakva je to bila strašna laž - rekao je Vulin.

On je istakao da Srbi više nikada neće dozvoliti da im drugi pišu istoriju, jer kada je drugi pišu, onda Srbe predstavljaju kao zločince.

- Nikada više nećemo dozvoliti da drugi izmišljaju istinu o nama, jer istina je jedna, a ona je na strani srpskog naroda - naglasio je Vulin.

Istakao je da je autorka serijala Slađana Zarić još jednom pokazala kako se na dokumentovan, studiozan i moderan način može pokazati istina o srpskom narodu - istina o Račku.

- Račak je velika laž, strašan falsifikat, velika uvreda za čitavo čovečanstvo i za svakoga onoga ko je ovu laž izrekao, ali Račak je i naša prilika da pokažemo koliko smo kao narod nepravedno uništavani, ubijani, koliko smo kažnjavani za tuđe grehe i koliko smo tuđe laži nekada prihvatali kao svoju istinu - naglasio je Vulin.

Dodao je da je ponosan što je na čelu MUP Srbije, koje je pomoglo Radio-televiziji Srbije da ovu veliku nepravdu ispravi i da se istina kaže bez obzira koliko koštala.

MUP i Radio-televizija Srbije u zajedničkoj produkciji rade serijal dokumentarno-igranih filmova "Dosije Kosovo", koji se bavi hronologijom dešavanja i sudbinama civila i pripadnika policije na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2001. godine. Serijal će obuhvatati šest filmova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću
Džudistima Sparte četiri odličja u Nišu Džudistima Sparte četiri odličja u Nišu
Projekcija ruskog filma o Svetom Savi 18. marta u Palama Projekcija ruskog filma o Svetom Savi 18. marta u Palama
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    23h 16m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    20h 45m
    1
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    14h 59m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    20h 3m
    1
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    11h 11m
    0