Шокантни призори третмана дјеце из Завода у Пазарићу (ВИДЕО)

20.11.2019. 10:36
2
ИЗВОР: Srpska.info

Посланик Наше странке у Представничком дому Парламента ФБиХ Сабина Ћудић презентовала је шокантне детаље о третману штићеника, а посебно дјеце у Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић.

На фотографијама које је доставила медијима види се како су дјеца везана за намјештај и радијаторе, пише Klix.

Некима су руке везане иза леђа, многа дјеца у таквом положају проводе већи дио дана и читаву ноћ, те су због таквог третмана код њих забиљежене физичке повреде и погоршано психичко стање.

– Након што сам Влади и ресорном министарству упутила захтјев за хитном смјеном чланова и чланица УО и НО који су остали из прошлог сазива те након што Одбор за рад и социјалну заштиту Представничког дома ПФБиХ услијед недостатка кворума није могао разматрати поднесене материјале, одлучила сам се да данас Парламент и јавност упознам са доказима о стравичном третману штићеника. Дио доказа јавности је познат и кроз званични записник Пореске управе ФБиХ о злоупотреби средстава намијењених штићеницима, али ове фотографије додатно говоре о обиму трагедије која се дешава овој дјеци – казала је Ћудић.

Неопходно је, каже, да се данас Представнички дом хитно изјасни те од надлежног Министарства тражи разрјешење дужности чланова из УО и НО који су из прошлог сазива.

Тужилаштво мора убрзати истражне радње. Најавила је да ће у процедуру упутити усвајање сљедећих закључака: хитно заустављање злостављања дјеце и свих штићеника завода, израда кодекса поступања са штићеницима, редовне ненајављене инспекције, издвајање хитних интервентних средстава за привремено упошљавање његоватеља до израде нових законских рјешења.

– Тражимо да да Министарство рада и социјалне политике у сарадњи с Министарством здравства именује љекарски тим који ће извршити ревизију дијагноза и увести редовне докторске прегледе. Тражим да ресорно министарство након 90 дана од усвојених закључака поднесе детаљан извјештај о спроведеним мјерама – рекла је Ћудић.

Подсјетила је на став Владе ФБИХ од 17. октобра у којем се каже да потребекорисника Завода у Пазарићу нису угрожене, те да Влада није прихватила наводе које говоре супротно.

 

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Goran 21.11.2019. 10:19
    Sta bi bilo da se ovo desava u RS...doslo bi do Haga..
    Vidi se ko su monstrumi
  • Generic placeholder image
    Mira 20.11.2019. 12:31
    To samo ima u Bosni
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 56m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 1m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    23h 49m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 10m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    20h 49m
    4