Соколац: Директор о трошку фирме асфалтирао пут до своје куће!

10.01.2021. 14:52
3
ИЗВОР: Istok.rs

Окружно тужилаштво Источно Сарајево запримило је пријаву против в.д. директора ШГ ”Романија” Соколац, Страхиње Башевића, због незаконитог асфалтирања путева на терет газдинства. Башевић је, наводи се у пријави, на терет предузећа којим руководи и злоупотребом положаја, асфалтирао пут до своје куће која се налази на Гласиначком пољу гдје ни на хоризонту нема шуме!

Слика

Сви предвиђени путеви, осим пута Подпећине-Кусаче, су шумски камионски путеви, који се користе за искориштавање шума и потребе сеоског становништва и гдје се налазе одјели са знатним вишегодишњим искориштавањем шума.

И ништа овдје не би било спорно, осим пута Подпећине -Кусаче, који се не налази у шумском комплексу, већ на ливадама Гласиначког поља, гдје ни у погледу на даљину нема шуме. Село Кусаче је родно село садашњег в.д. директора Страхиње Башевића, који је у 2019. години био технички директор газдинства, одговоран за цјелокупну производњу, па и асфалтирање путева, а од септембра 2019. је постао в д. директор газдинства. За уношење тог пута за асфалтирање у план за 2019. годину како тврди портал Исток  извршио је притисак на тадашњег в д. директора и на његово лично тражење пут је уврштен за асфалтирање. За 2020. годину сам је одређивао правце за асфалтирање и тако је уврстио и пут за своје село, који је како тврди Исток  и асфалтирао до своје куће у љето 2020. године, Радове су изводили ‘Романија путеви’ ”, наводи се у пријави и додаје:

Упуштајући се у сукоб интереса и уносећи у План пословања за 2019. и 2020. годину асфалтирање пута за своје село, које нема везе са шумом и реализујући га, оштетио је газдинство за вриједност асфалтираног пута Подпећине-Кусаче”.

У пријави Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву, Башевић се сумњичи да је прекршио је одредбе Закона о јавним предузећима, Статута ЈПШ “шуме РС”ад Соколац, Етичког кодекса ЈПШ и Закона о шумама у смислу што је имао очигледан сукоб интереса који је забрањен до трећег степена крвног сродства, те да је злоупотребом свог положаја починио кривично дјело из члана 249. Кривичног законика РС.

Одборници са оптуженичких клупа?

Башевић је иначе изабран и за одборника СНСД-а у СО Соколац. Одбоничка листа СНСД-а је врло репрезентативна јер је, према сазнањима портала Исток , Окружно тужилатво у Источном Сарајеву припремило и подигло оптужницу против још двојице одборника СНСД – Јована Голијанина и Ђорђа Радића због злоупотреба у ШГ ”Романија”.

Како подјсећа портал Исток је још раније објавио да су полицијски службеници Управе крим-полиције МУП-а Републике Српске, у сарадњи са Полицијском управом Источно Сарајево и под надзором Окружног јавног тужилаштва на подручју тог града, у оквиру акције кодног назива “Силва”, скупа са још 21 лицем са подручја Сокоца, Рогатице и Пала, 12. јуна 2018. године, ухапсили и Голијанина и Радића.

Ухапшени, укључујући и Јована Голијана, сумњичени су да су извршили кривична дјела: “пустошење шума, крађа, злоупотреба службеног положаја или овлаштења, несавјестан рад у служби, непријављивање кривичног дјела или учиниоца, фалсификовање или уништавање службене исправе, спречавање доказивања, фалсификовање знакова за обиљежавање робе мјера и тегова, утаја пореза и доприноса и недозвољена трговина.”

Након хапшења Јован Голијан је пуштен да се брани са слободе, а поступак пред судом још увијек није окончан.

Прије непуних 20 дана, 6.10.2020. године, полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево, у сарадњи са припадницима “Централног истражног уреда Граничне полиције БиХ”, пронашли су у мјесту Анићи, на земљишту којим управља ШГ ,,Романија“ Соколац – Радна јединица “Студена гора”, засад са 80 стабљика „индијске конопље“.

О свему је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево, али никакве даље радње нису предузете по овом питању. Голијан је познат и по другим малверзацијама, као што је ненамјенско трошења новца од стране републичких институција. Тако је, у 2019. години, његова супруга добила подстицај у износу од 50.000 КМ за производњу џемова и осталих домаћих производа, али је тај новац овај брачни пар искористио, како тврди портал Исток  за отварање луксузног кафе бара „Лукус“ у самом центру Сокоца.

Ђорђе Радић је запослен у ШГ “Романија” Соколац на мјесту управника Радне јединице “Палеж” , а надлежна инспекција је приликом контроле утврдила да његова стручна спрема (факултет за физичко васпитање) не одговара оној коју правилник о систематизацији радних мјеста предвиђа за то радно мјесто и да Радић дужност управника радне јединице не може обављати. Или је обавља противзаконито, треће нема, јер законски валидно рјешење како тврди портал Исток за ову позицију никако не може имати.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Nešo 02.02.2021. 18:10
    Koliko laži na jednom mijestu prosto izazove bijes u čovijeku.
    Navedeni put NIJE asvaltiran.
    Asvalt postoji do Podpećine a dalje do Kusača i kroz Kusače u dužini od 2,5 km je jedino ne asvaltirano makadam.
    Ko ne vijeruje neka prođe ovim putem.
  • Generic placeholder image
    zox 11.01.2021. 13:07
    Све написано истина,о томе прича читав Соколац. Ко не вјерује нека прође Романијском улицом.
  • Generic placeholder image
    Slaviša 10.01.2021. 17:20
    Istok nemoj lagati nemaš pojms šts pišešs
Повезане вијести
Случај „Шуме Републике Српске“: Пет особа предато Окружном тужилаштву Источно Сарајево Случај „Шуме Републике Српске“: Пет особа предато Окружном тужилаштву Источно Сарајево
Предао се Страхиња Башевић Предао се Страхиња Башевић
Због малверзација у шумским газдинствима ухапшена четири лица, за петим се трага Због малверзација у шумским газдинствима ухапшена четири лица, за петим се трага
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 46m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 41m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 46m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 35m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 44m
    3