Соколац: На Горњем Подрињу се очекује 800 тона малине

13.07.2020. 12:33
0
ИЗВОР: СРНА

У Горњем Подрињу почела је берба малине, а ове године се очекује око 800 тона, веома доброг квалитета, рекао је виши стручни сарадник за рурални развој Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди у Подручној јединици Соколац Драган Бејатовић.

Бејатовић је нагласио да се по производњи малине истиче општина Рудо са 50 хектара пољопривредног земљишта засађеног овим бобичастим воћем.

- Пољопривредна задруга `Увац` у Рудом формирала је откупну цијену малине прве класе од три КМ, а за другу класу двије КМ - истакао је Бејатовић.

Према његовим ријечима, премија за малину за прошлу годину је исплаћена и износила је 0,20 КМ по килограму и већа је од премија за све друге врсте воћа.

Он је подсјетио да Правилником о подстицајима у пољопривреди за ову годину премија за произведену и продату малину износи 0,40 КМ.

Бејатовић је навео да је према Правилнику о подстицајима и капиталним инвестицијама у пољопривреди за 2020. малинарима, као и другим воћарима у Српској, на располагању десетак разних мјера, међу којима су средства за набавку противградних мрежа, те система за наводњавање, набавка нове пољопривредне механизације и тракторских прикључака, подизање вишегодишњих засада, премија осигурања засада, као и кориштење регресираног горива.

- Берба малине је тежек и сложен посао, који представља једну од најважнијих операција у годишњем циклусу малине који треба обавити у релативно кратком року, јер малина има врло осјетљиве плодове мале трајности и слабе транспортабилности - навео је Бејатовић.

Он је нагласио да је у берби овог воћа потребно много ручног рада и самим тим доста манипулација са убраним плодовима, због чега је у берби утицај човјека велики и врло важан.

Бејатовић је рекао да добра хигијенска пракса у берби малине представља све поступке у погледу услова и мјера потребних да се осигура безбједност, исправност и употребљивост плодова у свим фазама процеса од узгоја, преко бербе, па до трпезе и крајњег купца.

Стручњаци Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Соколац, каже он, прате и помажу произвођаче малина кроз више пројеката, организовање савјетовања и предавања.

Подручна јединице Соколац, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске, дјелује на 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.

Коментари 0
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 14m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 23m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 28m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    58m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 11m
    0