Sokolac: Na Gornjem Podrinju se očekuje 800 tona maline

13.07.2020. 12:33
0
IZVOR: SRNA

U Gornjem Podrinju počela je berba maline, a ove godine se očekuje oko 800 tona, veoma dobrog kvaliteta, rekao je viši stručni saradnik za ruralni razvoj Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Područnoj jedinici Sokolac Dragan Bejatović.

Bejatović je naglasio da se po proizvodnji maline ističe opština Rudo sa 50 hektara poljoprivrednog zemljišta zasađenog ovim bobičastim voćem.

- Poljoprivredna zadruga `Uvac` u Rudom formirala je otkupnu cijenu maline prve klase od tri KM, a za drugu klasu dvije KM - istakao je Bejatović.

Prema njegovim riječima, premija za malinu za prošlu godinu je isplaćena i iznosila je 0,20 KM po kilogramu i veća je od premija za sve druge vrste voća.

On je podsjetio da Pravilnikom o podsticajima u poljoprivredi za ovu godinu premija za proizvedenu i prodatu malinu iznosi 0,40 KM.

Bejatović je naveo da je prema Pravilniku o podsticajima i kapitalnim investicijama u poljoprivredi za 2020. malinarima, kao i drugim voćarima u Srpskoj, na raspolaganju desetak raznih mjera, među kojima su sredstva za nabavku protivgradnih mreža, te sistema za navodnjavanje, nabavka nove poljoprivredne mehanizacije i traktorskih priključaka, podizanje višegodišnjih zasada, premija osiguranja zasada, kao i korištenje regresiranog goriva.

- Berba maline je težek i složen posao, koji predstavlja jednu od najvažnijih operacija u godišnjem ciklusu maline koji treba obaviti u relativno kratkom roku, jer malina ima vrlo osjetljive plodove male trajnosti i slabe transportabilnosti - naveo je Bejatović.

On je naglasio da je u berbi ovog voća potrebno mnogo ručnog rada i samim tim dosta manipulacija sa ubranim plodovima, zbog čega je u berbi uticaj čovjeka veliki i vrlo važan.

Bejatović je rekao da dobra higijenska praksa u berbi maline predstavlja sve postupke u pogledu uslova i mjera potrebnih da se osigura bezbjednost, ispravnost i upotrebljivost plodova u svim fazama procesa od uzgoja, preko berbe, pa do trpeze i krajnjeg kupca.

Stručnjaci Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Sokolac, kaže on, prate i pomažu proizvođače malina kroz više projekata, organizovanje savjetovanja i predavanja.

Područna jedinice Sokolac, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    19h 19m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    20h 52m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    17h 18m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    19h 31m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    10h 0m
    3