Соколац: Потписана декларација "Општине без брана“

02.09.2020. 18:17
0
ИЗВОР: СРНА

Начелник општине Соколац Милован Бјелица потписао је данас са представницима Коалиције за заштиту ријека БиХ декларацију "Општине без брана", којом је дефинисано да у тој локалној заједници неће бити грађене хидроелектране.

Бјелица је упознао представнике ове Коалиције и Центра за помоћ грађанима "Арника" из Чешке да на подручју општине Соколац нема изграђених хидроцентрала, нема их у изградњи, нити у плановима за градњу.

Он је рекао да се ова општина у Стратегији развоја за наредних десет година опредијелила за развој туризма, што су подржали и одборници локалне Скупштине прихватањем Стратегије и доношењем одлуке о забрани изградње мини-хидроелектрана у овој локалној заједници.

- На подручју мјесних заједница Каљина и Кнежина, куда и протичу наше двије највеће ријеке налази се богато културно-историјско насљеђе, почевши од села Кадића Брдо до границе са сусједном општином Олово и ту неће бити никакве градње која би угрожавала животну средину, нити промета земљишта чиме би се нарушили богато насљеђе, биљни и животињски свијет - рекао је Бјелица.

Он је истакао да локална управа не може издати ниједну дозволу за градњу која би на том подручја могла угрозити животну средину.

Сузана Вахунова из чешке организације "Арника" изразила је задовољство што је начелник општине Соколац схватио значај њихове борбе против изградње мини-хидроелектрана које "не доносе ништа позитивно за локалне заједнице".

- Соколац је прва општина са којом смо имали састанак, која разумије ову проблематику и надамо се да ће и остале локалне заједнице разумјети значај ове наше декларације - рекла је Вахунова.

Према њеним ријечима, "Арника" ради на подручју БиХ већ неколико година и подржава Коалицију за заштиту ријека БиХ и локално становништво које се бори против изградње мини-хидроелектрана.

Она је изјавила да су ријеке у БиХ невјероватно богате биодиверзитетом и да су посљедње "дивље ријеке" у Европи.

Нина Крешевљаковић, представница Архус центара у БиХ, рекла је новинарима да је на данашњем састанку на Сокоцу предочена проблематика изградње мини-хидроелектрана у БиХ, као и Декларација "Општине без брана", коју је потписао начелник општине, чиме је јасно дефинисано да се у овој локалној заједници неће градити ти објекти.

Потписивању Декларације на Сокоцу присуствовала је и Мира Ћајић, представница 17 невладиних организација са подручја општине Соколац које су потписале петицију против изградње мини-хидроелектрана на ријеци Каљини и осталим водотоковима на подручју ове општине, као један од чланова Коалиције за заштиту ријека БиХ. 

Коментари 0
Повезане вијести
Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог
На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    22h 26m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    18h 21m
    6
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    3h 2m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    14h 51m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    14h 0m
    1