Sokolac: Potpisana deklaracija "Opštine bez brana“

02.09.2020. 18:17
0
IZVOR: SRNA

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica potpisao je danas sa predstavnicima Koalicije za zaštitu rijeka BiH deklaraciju "Opštine bez brana", kojom je definisano da u toj lokalnoj zajednici neće biti građene hidroelektrane.

Bjelica je upoznao predstavnike ove Koalicije i Centra za pomoć građanima "Arnika" iz Češke da na području opštine Sokolac nema izgrađenih hidrocentrala, nema ih u izgradnji, niti u planovima za gradnju.

On je rekao da se ova opština u Strategiji razvoja za narednih deset godina opredijelila za razvoj turizma, što su podržali i odbornici lokalne Skupštine prihvatanjem Strategije i donošenjem odluke o zabrani izgradnje mini-hidroelektrana u ovoj lokalnoj zajednici.

- Na području mjesnih zajednica Kaljina i Knežina, kuda i protiču naše dvije najveće rijeke nalazi se bogato kulturno-istorijsko nasljeđe, počevši od sela Kadića Brdo do granice sa susjednom opštinom Olovo i tu neće biti nikakve gradnje koja bi ugrožavala životnu sredinu, niti prometa zemljišta čime bi se narušili bogato nasljeđe, biljni i životinjski svijet - rekao je Bjelica.

On je istakao da lokalna uprava ne može izdati nijednu dozvolu za gradnju koja bi na tom područja mogla ugroziti životnu sredinu.

Suzana Vahunova iz češke organizacije "Arnika" izrazila je zadovoljstvo što je načelnik opštine Sokolac shvatio značaj njihove borbe protiv izgradnje mini-hidroelektrana koje "ne donose ništa pozitivno za lokalne zajednice".

- Sokolac je prva opština sa kojom smo imali sastanak, koja razumije ovu problematiku i nadamo se da će i ostale lokalne zajednice razumjeti značaj ove naše deklaracije - rekla je Vahunova.

Prema njenim riječima, "Arnika" radi na području BiH već nekoliko godina i podržava Koaliciju za zaštitu rijeka BiH i lokalno stanovništvo koje se bori protiv izgradnje mini-hidroelektrana.

Ona je izjavila da su rijeke u BiH nevjerovatno bogate biodiverzitetom i da su posljednje "divlje rijeke" u Evropi.

Nina Kreševljaković, predstavnica Arhus centara u BiH, rekla je novinarima da je na današnjem sastanku na Sokocu predočena problematika izgradnje mini-hidroelektrana u BiH, kao i Deklaracija "Opštine bez brana", koju je potpisao načelnik opštine, čime je jasno definisano da se u ovoj lokalnoj zajednici neće graditi ti objekti.

Potpisivanju Deklaracije na Sokocu prisustvovala je i Mira Ćajić, predstavnica 17 nevladinih organizacija sa područja opštine Sokolac koje su potpisale peticiju protiv izgradnje mini-hidroelektrana na rijeci Kaljini i ostalim vodotokovima na području ove opštine, kao jedan od članova Koalicije za zaštitu rijeka BiH. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    21h 58m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    7h 31m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    22h 8m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    7h 37m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    7h 35m
    0