Соколац: Стабилна ситуација је одраз поштовања мјера и међусобне сарадње

03.04.2020. 17:02
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

На подручју општине Соколац тренутно се у самоизолацији налази 37 лица, јуче се пријавила једна особа и ријеч је о возачу, а до 7 часова јутрос за још шест лица је истекао период здравственог надзора од 14 дана. Према подацима којима располаже Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ у самоизолацији је до сада било укупно 169, а изашла су 132 лица.

Како каже директорица Дома здравља педијатар др Адријана Станар, стабилна ситуација у Сокоцу одраз је поштовања свих мјера и међусобне сарадње.

– Оно што је најважније поменути јесте да још увијек нема позитивних на COVID – 19, а сво становништво, као и они суграђани који су дошли из земаља ван Републике Српске и БиХ немају симптоме респираторне инфекције. У епидемиологији постоји још једна индиректна метода закључивања што значи да, иако би имали неке асимптоматске особе које би евентуално могли бити носиоци вируса, до сада би дошли у контакт са ризичним групама и испољила би се симптоматологија. Са сигурношћу тврдим да смо безбједни и да је оваква епидемиолошка ситуација у нашој општини резултат поштовања мјера и међусобне сарадње највиших и локалних нивоа власти, Дома здравља и суграђана. Апелујем на становништво да се и даље придржавају превенције и да истрајемо у овоме до краја – поручила је Станар.

Комунална полиција Соколац и даље врши свакодневно контролисање лица која су у самоизолацији.

– Јуче смо имали 25 контрола и све особе су пронађене на пријављеној адреси, тако да није било кршења наредби. Иако се смањује број лица која су под здравственим надзором ми ћемо наставити да уредно контролишемо пријављене док год их има на евиденцији –казао је Бојан Маринковић, шеф одјељења Комуналне полиције.

Волонтерски центар Соколац, који је формиран од стране Општинског штаба за ванредне ситуације, тренутно броји 23 члана, а до сада су обишли око 70 најугроженијих породица. Према ријечима волонтера и члана Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ Стефана Бајагића суграђанима се највише испоручују храна и лијекови.

– Обишли смо неке од најудаљенијих дијелова општине као што су Ишерић брдо и Неправдићи, али се помоћ достављала и људима који живе у самом граду. Морам да поменем да су нам подршку пружили пекара „Maкси“ која свакодневно обезбиједи 100 хљебова и трговина „Јан – комерц“ са десет пакета помоћи и њих ћемо додијелити угроженим породицама које због новонастале ситуације немају посао. Такође, подијелили смо 3.000 маски које је обезбиједила општина Соколац. Овом приликом истичем Удружење грађана „Свети Василије Острошки“, које ће помоћи три угрожене породице, а за ову акцију финансијску подршку добили смо од Планинарског друштва „Јаворина“ Пале – казао је Бајагић.

Он је позвао све суграђане који су у могућности да се придруже Волонтерском центру и на тај начин пруже хумани допринос. То могу учинити сваким даном од 9 часова у просторијама скупштинске сале општине Соколац или путем телефона 057/444 – 441.

Коментари 0
Повезане вијести
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
Руска делегација донијела на Нови Зејтинлик честицу "Пламена сјећања" из Москве Руска делегација донијела на Нови Зејтинлик честицу "Пламена сјећања" из Москве
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    17h 36m
    0
  • Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
    4h 16m
    2
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    19h 43m
    0
  • Стравична несрећа: Џиновски билборд пао на пумпу, има мртвих
    15h 20m
    0
  • У контејнеру пронађено новорођенче
    2h 10m
    0